Ξενάγηση στο Μαντείο των Δελφών

Τo Μαντείο των Δελφών ήταν το γνωστότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας και του τότε γνωστού κόσμου. Βρίσκεται στους Δελφούς. Ήταν αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα. Η Πυθία ήταν το διάμεσο, με το οποίο επικοινωνούσε ο θεός, και έδινε τους χρησμούς, που καταγράφονταν και ερμηνεύονταν από τους ιερείς. Μαζί με αυτό, θα γνωρίσετε ακόμη το μουσείο των Δελφών και τα σημαντικότερα αξιοθέατα.

Η ιστορία πίσω από το μαντείο των Δελφών

Αιτία της ίδρυσης μαντείου ήταν η ύπαρξη ενός χάσματος, από το οποίο έβγαιναν αέρια, επιτρέποντας έτσι το να περνούν οι άνθρωποι σε μια κατάσταση έκστασης. Με τον καιρό, περισσότεροι θεοί λατρεύτηκαν μαζί με τη Γη. Σύμφωνα με την μυθολογία, φύλακας του Μαντείου ήταν ο δράκος Πύθωνας, τον οποίο σκότωσε ο Απόλλων. Την Γεωμετρική περίοδο, το μαντείο πέρασε υπό την εξουσία του Απόλλωνα, όπως μαρτυράται και από την αλλαγή από πήλινα γυναικεία ειδώλια σε μπρούτζινα αντρικά. Στην Ιλιάδα αναφέρεται σαν ένας πλούσιος και ιερός χώρος.

Δελφοί: Γνωρίστε την ιστορία τους

Οι χρησμοί της Πυθίας!

Οι χρησμοί αυτοί, που η φύση τους μας έγινε γνωστή τόσο από επιγραφές όσο και από τα έργα αρχαίων συγγραφέων όπως ο Ηρόδοτος, αποτελούσαν για τον Ελληνικό κόσμο της εποχής νόμο, κάνοντας το Μαντείο ένα είδος διαιτητή για πολύ σημαντικά θέματα όπως πόλεμοι ή αποικισμοί, δίνοντάς του έτσι τεράστια δύναμη. Οι νόμοι για παράδειγμα της Σπάρτης, εισήχθησαν από τον Λυκούργος με το κύρος του Μαντείου, ενώ οι αποικίες στην κάτω Ιταλία ιδρύθηκαν ύστερα από εντολές του.

Ξενάγηση στο Μαντείο των Δελφών

Το τοπίο που θα αντικρύσετε στο μαντείο των Δελφών

Αυτό που εντυπωσιάζει ήδη από μακριά είναι οι αρχαίοι κάθετοι βράχοι που «οριοθετούν» το Δελφικό Τοπίο: πρόκειται για τις Φαιδριάδες Πέτρες, που έχουν την δική τους θέση στην ιστορία του Μαντείου, καθώς από εκεί κατακρημνίζονταν οι βέβηλοι.

Το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών στο ”κέντρο του κόσμου”

Ο δρόμος για το ιερό του θεού Απόλλωνα

Στο Δελφικό Τοπίο κυριαρχεί βέβαια το τέμενος του Απόλλωνα. Ο χώρος ήταν κλεισμένος από περίβολο και η πύλη του βρισκόταν στο νοτιοδυτικό μέρος. Σήμερα, ακολουθούμε για την ανάβαση την αρχαία Ιερά Οδό, τον ίδιο δρόμο δηλαδή που ακολουθούσαν κατά την αρχαιότητα οι θεοπρόπες, αυτοί που έρχονταν ως εδώ για να ζητήσουν χρησμό. Κατά μήκος της ανάβασής μας προς το ναό του Απόλλωνα, το σημαντικότερο κτήριο του Μαντείου, αφού εδώ κορυφωνόταν η λατρεία του θεού.

Το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών στο ”κέντρο του κόσμου”

Παρόμοια Άρθρα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους λάτρεις του...

Προτεινόμενα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...

Νηρηίδες Luxury Villas Hotel

Tο Νηρηίδες Luxury Villas Hotel αποτελεί ένα εξαιρετικό καταφύγιο...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram