Τζουμέρκα: Τα must-to-see αξιοθέατα

Τζουμέρκα αξιοθέατα: Εκτός από τα πανέμορφα χωριά στα Τζουμέρκα, το καλό φαγητό και τους ζεστούς ανθρώπους, θα συναντήσεις και πολλά αξιοθέατα και μνημεία. Δες μία λίστα με τα σημαντικότερα! Μην ξεχάσεις να δεις τον Καταρράκτη στα Τζουμέρκα και το χωριουδάκι Πράμαντα!

Τζουμέρκα αξιοθέατα: Τα ομορφότερα μέρη

Τοξωτά γεφυράκια, κρυστάλλινα ποτάμια, φαντασμαγορικοί καταρράκτες, λιθόκτιστα χωριά. Τα Τζουμέρκα έχουν όλα όσα αγαπάμε στην Ήπειρο, και κάτι παραπάνω: άπλετο χρόνο που κυλά αργά. Και μας τον χαρίζουν απλόχερα, για να τα ανακαλύψουμε. Ίσως το ομορφότερο χωριό της περιοχής, οι κρυμμένοι από τον κεντρικό δρόμο Καλαρρύτες φωλιάζουν στην καταπράσινη χαράδρα του ποταμού Καλαρρύτικου που τους χάρισε το όνομά τους –ή μήπως συνέβη το αντίθετο;– και αποτελούν ιδανική βάση για τις εξορμήσεις σας. Το να περιγράψει κανείς το χωριό ως «αμφιθεατρικά κτισμένο» είναι μάλλον λίγο στην περίπτωση των Καλαρρυτών, οι πετρόχτιστες ανηφόρες των οποίων θα βγάλουν νοκάουτ τον νεοφερμένο επισκέπτη, τουλάχιστον την πρώτη φορά.

Γνωρίζεις τον πανέμορφο Καταρράκτη στα Τζουμέρκα;

Η μονή Κηπίνας

Το μοναστήρι είναι πλέον εγκαταλελειμμένο, πράγμα που σημαίνει ότι για να το επισκεφθείτε θα πρέπει να ζητήσετε τα κλειδιά από το καφενείο που θα βρείτε στο αριστερό σας χέρι, περί το ένα χιλιόμετρο μετά τη μονή, όπως έρχεστε από τους Καλαρρύτες –η σχετική ταμπέλα «εδώ τα κλειδιά της Μονής Κηπίνας» απέξω διαλύει κάθε αμφιβολία ότι ήρθατε στο σωστό μέρος.

Γέφυρα Πλάκας

Το γεφύρι της Πλάκας ήταν πιθανότατα το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, με διαστάσεις 61 μ. μήκους, 20 μ. ύψους και 40 μ. περίπου άνοιγμα καμάρας. Χτισμένο το 1866 πάνω στον Άραχθο ποταμό, όπου μέχρι το 1913 αποτελούσε το φυσικό σύνορο μεταξύ του ελληνικού και τουρκοκρατούμενου κράτους. Τον Φεβρουάριο του 1944, στο τελωνείο δίπλα στο γεφύρι, υπογράφηκε η ιστορική συνθήκη ανακωχής ανάμεσα στις αντιπροσωπείες του ΕΔΕΣ και του ΕΑΜ, του Ζέρβα και του Βελουχιώτη.

Γνωρίζεις τον πανέμορφο Καταρράκτη στα Τζουμέρκα;

Τζουμέρκα αξιοθέατα: Δραστηριότητες

Εδώ θα βρείτε οργανωμένους συλλόγους για πεζοπορία και ράφτινγκ. Αν πάλι προτιμάτε κάτι λιγότερο οργανωμένο, από όλα σχεδόν τα χωριά ξεκινούν πανέμορφα μονοπάτια κατάλληλα για περπάτημα ή και ορειβασία. Δύο από τις ωραιότερες είναι αυτές που ξεκινούν από το καταφύγιο των Πραμάντων: η πρώτη καταλήγει, μετά από μία περίπου ώρα, στον καταρράκτη, και η δεύτερη σκαρφαλώνει στην κορυφή επάνω από το καταφύγιο –περισσότερο κουραστική και χρονοβόρα, ενδείκνυται για μυημένους λάτρεις της ορειβασίας, που έχουν εκ των προτέρων τσεκάρει πως θα έχουν τις καιρικές συνθήκες με το μέρος τους.

Γνωρίστε την άγρια φύση στα Τζουμέρκα!

Στα Τζουμέρκα για φαγητό! 

Παρόμοια Άρθρα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους λάτρεις του...

Προτεινόμενα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...

Νηρηίδες Luxury Villas Hotel

Tο Νηρηίδες Luxury Villas Hotel αποτελεί ένα εξαιρετικό καταφύγιο...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram