Τύρναβος: Εκδρομή στη μεθυσμένη πολιτεία

Τύρναβος: Ο Τύρναβος, ή παλαιότερα Τούρναβος, είναι η πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της Θεσσαλίας και βρίσκεται στο Νομό Λάρισας. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, γνωστή για το τοπικό τσίπουρο και ούζο, καθώς και για το καρναβάλι Διονυσιακών καταβολών. Μόλις 17 χλμ. βορειοδυτικά της Λάρισας, συναντάμε τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού, τον Τύρναβο.

Τύρναβος: Η πανέμορφη πόλη του χειμώνα

Πόλη με ισχυρή παράδοση και ιστορία έφτασε στην κορυφή της ακμής της τον 18ο αιώνα χάρη στην αναπτυγμένη βιοτεχνία κόκκινης βαφής υφασμάτων και την κατασκευή μεταξωτών και αλατζάδων. Τα περίφημα «σταμπωτά» Τυρνάβου όπως καναπελίκια, μπερντέδες, μαξιλάρες, παπλώματα, τραπεζομάντιλα, πάντες –πραγματικά έργα τέχνης– κοσμούσαν απαραιτήτως κάθε σπίτι της περιοχής, καθότι μέχρι και τη δεκαετία του 1960 είχαν και λειτουργική χρήση.

Τύρναβος: Εκδρομή στη μεθυσμένη πολιτεία

Η ανάπτυξη στη γεωργία

Σήμερα, δυναμική και κατά βάση γεωργική πόλη, ο Τύρναβος είναι γνωστός στο πανελλήνιο για την άριστη ποιότητα των κρασιών του και το γευστικότατο τσίπουρο. Αρχές του Φθινοπώρου αρχίζει ο τρύγος των σταφυλιών στα αμπέλια και μια παραδοσιακή διαδικασία ξεκινά με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των κατοίκων.

Ο Τύρναβος και οι κρυμμένες ομορφιές του

Ο Δήμος Τυρνάβου αποτελεί το κέντρο μιας μεγάλης επίπεδης ενδοχώρας στη Θεσσαλία, που εκτείνεται από τον Πηνειό ποταμό ως τους πρόποδες της Μελούνας και από την ορεινή Ελασσόνα ως τις παρυφές της πόλης της Λάρισας, με πραγματικό πληθυσμό 27.000 περίπου κατοίκων.

Πρόκειται για μια περιοχή με σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα, μιας και συνδυάζει δυναμικές καλλιέργειες αμπελιού, ροδακίνου, αχλαδιού και πρωτοπόρα κτηνοτροφία, με την παράλληλη αξιοποίηση και προώθηση, μέσω της μεταποιητικής βιοτεχνίας και βιομηχανίας, των παγκοσμίως γνωστών παραγώγων τους, όπως το τσίπουρο, ούζο και κρασί Τυρνάβου και η φέτα, αλλά και προστατευόμενες οικολογικές περιοχές από Διεθνείς Συνθήκες, με ποτάμια και λιμναία συστήματα και πλούσιους ορεινούς όγκους.

Τύρναβος: Εκδρομή στη μεθυσμένη πολιτεία

Εκδρομή στη λίμνη Μάτι

Οργανώστε μια κοντινή εξόρμηση μέχρι τη λίμνη Μάτι Τυρνάβου, τη μοναδική φυσική λίμνη της Θεσσαλίας και πυρήνα ενός οικοσυστήματος με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ξεκουράστε τα βήματά σας στη Βρύση Τυρνάβου, μια τεχνητή λίμνη –χώρος αναψυχής και των κατοίκων των γύρω περιοχών– σημαντικός υδροβιότοπος και σταθμός μεταναστευτικών-αποδημητικών πουλιών.

Τύρναβος: Εκδρομή στη μεθυσμένη πολιτεία

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram