Το <<στοιχειωμένο>> Σανατόριο στη χιονισμένη Πάρνηθα

Το Σανατόριο της Πάρνηθας είναι πρώην σανατόριο που βρίσκεται στο όρος της Πάρνηθας του Δήμου Αχαρνών. Έχει χαρακτηριστεί ως το πιο στοιχειωμένο κτίριο της Ελλάδας και αποτελεί το σύμβολο ερευνητικών ομάδων που ασχολούνται με ζητήματα που αφορούν τα υπερφυσικά όντα.

Το Σανατόριο στη χιονισμένη Πάρνηθα

Στην Πάρνηθα, το ψηλότερο βουνό της Αττικής, βρίσκεται ένα «φάντασμα» του παρελθόντος. Ένα κτίριο μνημείο και ένδειξη του πόνου πολλών ανθρώπων, σημείο αναφοράς των αρχών του 20ου αιώνα. Η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς βρίσκεται σχετικά κοντά και στο καταφύγιο «Μπάφι», ενώ το πελώριο μέγεθός του δεν το καθιστά απαρατήρητο.

Το <<στοιχειωμένο/>> Σανατόριο στη χιονισμένη Πάρνηθα

Λίγη ιστορία

Περίπου 100.000 άνθρωποι στην Ελλάδα υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους λόγω φυματίωσης, τη δεκαετία 1929 – 1938. Φυσικά υπήρχαν και περιπτώσεις που δεν κατάφεραν να επιζήσουν ακόμη και εντός του σανατορίου. Το εξαιρετικό κλίμα και ο καθαρός αέρας του βουνού ήταν το ιδανικό για την θεραπεία της ασθένειας αυτής. Αποτελείται από πέντε ορόφους και ένα υπερυψωμένο υπόγειο.

Το Σανατόριο στην Πάρνηθα σήμερα

Αποτέλεσε, όμως, σημείο συγκεντρώσεων αναρχικών-αντιεξουσιαστών και οι οποίο διακόσμησαν τους τοίχους με συνθήματα. Τα γκράφιτι στους τοίχους- κόκκινα, σαν το αίμα- και τα μισογκρεμισμένα δωμάτια κάνουν την καρδιά σου να χτυπάει ολοένα και πιο δυνατά. Σκισμένες και σαπισμένες μοκέτες, πεταμένες και μισοδιαλυμένες καρέκλες, ανοιγμένα στρώματα, περιττώματα, μπάζα και σύριγγες συνθέτουν το σκηνικό της εγκατάλειψης. Σαν να είναι δημιουργημένο από τις καλύτερες στιγμές της έμπνευσης Σκανδιναβών αστυνομικών συγγραφέων, όπως ο Χένινγκ Μάνκελ, ο Στιγκ Λάρσον, η Κάριν Φόσουμ ή ο Τζο Νέσμπο.

Το <<στοιχειωμένο/>> Σανατόριο στη χιονισμένη Πάρνηθα

Μύθοι και θρύλοι

Γύρω από το Σανατόριο της Πάρνηθας έχουν από τότε, γεννηθεί δεκάδες αστικοί μύθοι, ενώ το κτίριο παραμένει ορόσημο για τους λάτρεις του παραφυσικού και του ανεξήγητου. Μετά το σεισμό του 1999 το κτίριο έπαθε μεγάλες ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο υπό το φόβο της κατάρρευσης ενώ το έκανε ακόμα πιο επικίνδυνο η μεγάλη πυρκαγιά του 2007 που κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμα της.

Τα τούβλα που τοποθετήθηκαν ώστε να εμποδίσουν την είσοδο στους επισκέπτες και στους «ερευνητές» δεν στάθηκαν αρκετά και το μέρος έχει γίνει μεταξύ άλλων και φωτογραφικός πόλος έλξης . Άνθρωποι που κυνηγούν φαντάσματα (καθώς όπως είπαμε οι αστικοί μύθοι είναι πολλοί) είναι μερικοί από τους επισκέπτες του κτιρίου που είναι γεμάτο μπάζα, σκουπίδια και σύριγγες ναρκωτικών από χρήστες ναρκωτικών μέχρι και σατανιστές που το χρησιμοποιούν για τις τελετές τους.

Το <<στοιχειωμένο/>> Σανατόριο στη χιονισμένη Πάρνηθα

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram