Ένα από τα πράγματα που δεν μπορείς να σταματήσεις είναι ο χρόνος. Σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης ο χρόνος σταμάτησε το 1960,όπου από τότε  όλα  εκεί έμειναν όπως ήταν.

Το χωριό Ράφτης στην Κρήτη

Όπως στο χωριό Ράφτης, στη νότια Κρήτη, που βρίσκεται στον δρόμο Ηρακλείου-Μοιρών, χτισμένο σε ένα λόφο για να αγναντεύει τον κάμπο της Μεσαράς -ένας οικισμός εγκαταλελειμμένος που έχει «κολλήσει» για πάντα στη δεκαετία του ’60.

Τότε δηλαδή που έφυγαν και οι τελευταίοι κάτοικοί του. Το χωριό χτίστηκε τον Μεσαίωνα από τους Ενετούς, αν και αργότερα θεωρήθηκε σημαντικό στρατηγικό σημείο από τους Οθωμανούς και χρησιμοποιήθηκε ως παρατηρητήριο. Τους αιώνες της ακμής του ήταν ένα χωριό με πλούτο που έκανε εξαγωγές σιτηρών και τυριών μέχρι και στην Ιταλία.

Η μαζική φυγή του 1960

Αυτό όμως άλλαξε το 1960 όταν έφυγαν μαζικά οι κάτοικοί του με αποτέλεσμα να ερημωθεί. Από τότε μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει πατήσει το πόδι του για να μείνει μόνιμα σε αυτόν τον πανέμορφο και παραδοσιακό οικισμό -εκτός από έναν συμπαθέστατο παπούλη που δεν έφυγε ποτέ και μπορείς να συναντήσεις στο παρακάτω βίντεο.

Μήπως όμως είναι ευκαιρία να αναπαλαιωθεί και να χρησιμοποιηθεί η παράδοσή του στο φαγητό για αγροτουριστικούς λόγους;