Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Αρκαδία και την Τρίπολη

Αρκαδία αξιοθέατα: Η Τρίπολη είναι ο μεγαλύτερος ΟΤΑ της Αρκαδίας και αποτελείται από οκτώ Δημοτικές Ενότητες. Φαλάνθου, Τρίπολης, Τεγέας, Σκιρίτιδας, Μαντινείας, Λεβιδίου, Κορυθίου και Βαλτετσίου. Ανατολικά του συνορεύει με την Αργολίδα (ΒΑ) και την Κυνουρία (ΝΑ), νότια με Λακωνία, δυτικά με τον ΟΤΑ Μεγαλόπολης (ΝΔ) και την Γορτυνία (ΒΔ) και βόρεια με Αχαία (στο ύψος του Δάρα) και Κορινθία.

Διακοπές στην Αρκαδία και τα χωριά της!

Τρίπολη: Τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στην ”καρδιά” της Αρκαδίας

Το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως: Δωρεά του γιατρού Μαλλιαρόπουλου προς το Δήμο Τριπόλεως. Χτίστηκε με σχέδια του Αθηναίου νεοκλασσικού Αρχιτέκτονα ΑναστασΙου Γ. Μεταξά, ακριβώς στη θέση του πρώτου Καποδιστριακού Σχολείου που κατεδαφίστηκε το 1901. Θεμελιώθηκε πανηγυρικό το 1905 και εγκαινιάστηκε με μεγάλη επισημότητα το 1910 με παράσταση του θιάσου Ροζαλίας Νίκα και Ευτυχίου Βονασέρα. Είναι κεραμοσκεπές, ρυθμού νεοκλασσικού με στοιχεία Art Νουνeaυ. Η εσωτερική διακόσμηση από το Γάλλο καλλιτέχνη JοΙΙΥ υπήρξε ιδιαίτερα πολυτελής. Έχει 134 καθίσματα στην πλατεία και 80 στον εξώστη. Το Μαλλιαροπούλειο έχει κριθεί διατηρητέο κτίσμα (ΦΕΚ661/17.5.1976). Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως θέατρο και ύστερα ως κινηματογράφος.

Νότια της Τρίπολης, πλήθος χωριά, το καθένα με την δική του ιστορία, όπως το Νεοχώρι με την ιστορική μονή Βαρσών, το Παρθένι με τον πανέμορφο σιδηροδρομικό του σταθμό, τα Αγιωργίτικα, στους δρόμους του κρασιού, με τους προϊστορικούς μεταλλουργικούς κλιβάνους και λίγο ανατολικότερα την ερειπωμένη βυζαντινή πολιτεία του Μουχλί, που κτίσθηκε το 1296 και καταστράφηκε το 1460 από τους Τούρκους.

Οι Αραχαμίτες

Συνεχίζοντας ΝΔ θα επισκεφθούμε τους Αραχαμίτες, όπου πρόσφατα σε ανασκαφές του Φινλανδικού Ινστιτούτο Αθηνών, εντοπίστηκε το ιερό της Αρτέμιδος Λυκοάτιδας (το μοναδικό γνωστό ιερό της Θεάς στην Ελλάδα) και 4.5χλμ. νότια, την Ασέα, πατρίδα του ποιητή μας Νίκου Γκάτσου, που στην κορυφή του λόφου του Προφήτη Ηλία έχουν ανασκαφεί θεμέλια δωρικού ναού.

Διακοπές στην Αρκαδία και τα χωριά της!

Αρκαδία αξιοθέατα: Πανέμορφα χωριά

Από την Συλίμνα συνεχίζοντας ΒΑ θα γνωρίσουμε τα χωριά του Μαινάλου και των ελατοσκεπασμένων πλαγιών του, όπως την πανέμορφη Αλωνίσταινα, πατρίδα της μητέρας του Θ. Κολοκοτρώνη, της Ζαμπίας Κωτσάκη, το Χρυσοβίτσι με την εκκλησία της Κοίμησης και την εικόνα της Παναγίας που προσκύνησε ο Κολοκοτρώνης, τα πετρόκτιστα σπίτια και βρύσες του και το μουσείο Δασικής Ιστορίας του Μαινάλου, το ομώνυμο χωριό Μαίναλο με τα ερείπια από την ανασκαφή του ναού της Λυκοάτιδας Αρτέμιδας (αν και πρόσφατα αυτός πιστεύεται ότι ανασκάφηκε στους Αραχαμίτες).

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Αρκαδία και την Τρίπολη

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram