Τα πάντα για τα καταφύγια του Ολύμπου!

Όλυμπος καταφύγια: Στον Όλυμπο υπάρχουν σήμερα σε λειτουργία οκτώ καταφύγια που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών, περιπατητών, πεζοπόρων, αναρριχητών και ορειβατών. Επίσης, σε καίρια σημεία των κυρίων διαδρομών προς την κορυφή του Ολύμπου υπάρχουν άλλα έξι καταφύγια ανάγκης.

Λίγα λόγια για τον Όλυμπο

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα. Με ύψος 2.918 μέτρα, δεσπόζει στη Βόρεια Ελλάδα, και μπορεί να τον δει κάποιος ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στα σύνορα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Ο Όλυμπος έχει 52 κορυφές στο σύνολο, αλλά οι δύο κύριες κορυφές είναι ο Μύτικας, η ψηλότερη κορυφή, και το Σκολιό, η δεύτερη σε ύψος κορυφή. Το βουνό είναι προσβάσιμο όλο το χρόνο, αλλά συνιστάται προσοχή κατά τους χειμερινούς μήνες. Υπάρχουν επτά καταφύγια στο βουνό. Τα περισσότερα από αυτά είναι ανοιχτά μόνο κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, το καθένα με διαφορετικό ωράριο λειτουργίας.

Βρίσκεται στη διαδρομή Ε4 και υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσει κανείς στο βουνό, μέσα στην πανέμορφη φύση με υπέροχα τοπία, που θα κάνουν κάθε διαδρομή να αξίζει τον κόπο. Η ανάβαση προς την κορυφή μπορεί να αρχίσει στο Λιτόχωρο, όπου ξεκινά το Ε4 στον Όλυμπο, ή μπορείτε να ξεκινήσετε από τα Πριόνια, το πιο μακρινό σημείο όπου μπορεί να φτάσει κανείς με αυτοκίνητο. Η ανάβαση μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και ευχάριστα σε δύο μέρες, αξίζει όμως τον κόπο να μείνετε περισσότερο.

Τριήμερο ανάβασης στον Μύτικα!

Όλυμπος καταφύγια: Το ψηλότερο μέρος

Στον Όλυμπο υπάρχουν σήμερα σε λειτουργία εννέα καταφύγια που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επισκεπτών, περιπατητών, πεζοπόρων, αναρριχητών και ορειβατών σε ετήσια βάση. Επίσης, σε καίρια σημεία των κυρίων διαδρομών προς την κορυφή του Ολύμπου υπάρχουν άλλα έξι καταφύγια ανάγκης. Καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» : Το υψηλότερο ελληνικό καταφύγιο σε υψόμετρο 2.700 μέτρων δίπλα στην κορυφή «Προφήτης Ηλίας». Έχει χωρητικότητα 90 ατόμων και διαθέτει εστιατόριο. Τηλέφωνο: 23510 82840, 693 9777064, 694 8043655.

Βρυσοπούλες

Καταφύγιο «Βρυσοπούλες ΚΕΟΑΧ» : Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.805 μέτρων, στη νότια πλευρά του Ολύμπου πάνω από τη χαράδρα «Μαυρατζά». Έχει χωρητικότητα 30 ατόμων και διαθέτει εστατόριο. Η είσοδος στις εγκταστάσεις γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας κι επειδή η περιοχή ανήκει στο στρατό (Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρομιών), για τη διανυκτέρευση απαιτείται ειδική άδεια από τη Δ/νση Ειδικών Δυνάμεων.

Τριήμερο ανάβασης στον Μύτικα!

Όλυμπος καταφύγια: Αγαπητός

Από τη δεκαετία του 1950 άρχισε η λειτουργία του ως ορειβατικό καταφύγιο, ενώ σήμερα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο καταφύγιο της χώρας μας, το αποτέλεσμα των πολυετών προσπαθειών τόσο της Ε.Ο.Ο.Α., αλλά κυρίως του επί 50 και χρόνια φύλακα Κώστα Ζολώτα. Έχει χωρητικότητα 110 ατόμων και διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, εστιατόριο, τουαλέτες και μπάνια. Παρέχει επίσης υπηρεσίες διάσωσης, ενώ υπάρχει και ελικοδρόμιο. Λειτουργεί από τα μέσα Μαΐου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Ελληνική ομάδα διάσωσης

Καταφύγιο Πετρόστρουγκας: Το καταφύγιο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.950 μ., μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος από οξιές και υπεραιωνόβια ρόμπολα, και το διαχειρίζεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.). Το καταφύγιο έχει δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι και 90 ατόμων, ενώ έχει ανακαινισθεί με εθελοντική εργασία των μελών της Ε.Ο.Δ. Το καταφύγιο αποτελεί ορμητήριο ιδίως για τις χειμερινές αναβάσεις, καθώς είναι ανοιχτό όλο το χρόνο, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ήδη ανοίξει αναρριχητικές διαδρομές σε κοντινό βράχο, δίνοντας τη δυνατότητα σε αναρριχητές να εξασκήσουν το αγαπημένο άθλημά τους.

Τα πάντα για τα καταφύγια του Ολύμπου!

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram