Τα must-see αξιοθέατα στην πόλη της Βέροιας!

Βέροια αξιοθέατα: Στους πρόποδες του Βερμίου, με τα έλατα, τις καστανιές, τις οξιές, τα πεύκα και τα πουρνάρια, απλώνεται η Βέροια, μια από τις παλαιότερες πόλεις της Ελλάδας, με αναφορές στο Θουκυδίδη από την κλασική εποχή.

Βέροια: Τα σημαντικότερα χωριά και αξιοθέατα

Η Κουμαριά είναι ένα μικρό ορεινό χωριό χτισμένο στους πρόποδες του Βερμίου σε υψόμετρο 750μ. Χτίστηκε εκεί περίπου στα τέλη του 19ου αιώνα από κατοίκους των γειτονικών χωριών, του Σελίου και του Ξηρολιβάδου και είναι από τα ομορφότερα στη Βέροια. Στην Κουμαριά μπορεί κανείς να απολαύσει δροσιά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και γραφικές βόλτες στα χιόνια το χειμώνα. Μπορεί κανείς να δοκιμάσει Κρεατόπιτα ή Γαλατόπιτα και να πιεί καφέ σε ένα από τα τέσσερα μαγαζιά του χωριού, ακόμη και να διανυκτερεύσει αν το επιθυμεί σε έναν από τους δύο παραδοσιακούς ξενώνες.

Σημαντικές ημερομηνίες για επίσκεψη στην Κουμιαριά είναι κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα όπου λαμβάνουν χώρα τα ‘Κούλουμα’ και προσφέρονται παραδοσιακά σαρακοστιανά, στις 24 Ιουνίου όπου αναβιώνει το έθιμο του Αϊ Γιάννη του Κλείδωνα, στις αρχές Ιουλίου όπου οργανώνεται κάθε χρόνο το αντάμωμα των Κουμαριωτών και στις 8 Σεπτεμβρίου όπου γιορτάζει το χωριό. Παραμονή και ανήμερα του πανηγυριού, που γίνεται προς τιμήν της γέννησης της Θεοτόκου, η πλατεία γεμίζει με παραδοσιακούς ήχους και χορούς από Κουμαριώτες και συγκροτήματα άλλων συλλόγων.

Τα must-see αξιοθέατα στην πόλη της Βέροιας!

Η γνωστότερη Ιερά Μονή

Ψυχή της Μονής της Παναγίας Σουμελά, κοντά στην Τραπεζούντα, ήταν η εικόνα της Παναγίας Σουμελά (λέγεται ότι τη φιλοτέχνησε ο ευαγγελιστής Λουκάς), η οποία βρίσκεται πλέον στην ομώνυμη μονή στις πλαγιές του Βερμίου, πάνω από το χωριό Καστανιά, που χτίστηκε από τους πρόσφυγες του Πόντου το 1951. Οι εορταστικές εκδηλώσεις τον Δεκαπενταύγουστο συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου.

Τριήμερο στη Βέροια: Οι καλύτεροι προορισμοί

Πολιτισμός και μουσεία

Το αρχαιολογικό μουσείο Βέροιας φιλοξενεί ευρήματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου που έχουν ανασκαφεί στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας. Μπορείτε να δείτε ευρήματα από τάφους, όπως αγγεία, όπλα και κοσμήματα, προτομές και αγάλματα, μακέτα θολωτού τάφου, επιγραφές και ειδώλια, ενώ στην αίθουσα των ρωμαϊκών χρόνων μπορείτε να δείτε πορτρέτα, γλυπτά και κοσμήματα. Στον προαύλιο χώρο του μουσείο υπάρχουν επιτύμβιες στήλες, επιγραφές και τιμητικοί βωμοί. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι οι εκθέσεις δεν είναι αντιπροσωπευτικές της ιστορίας της Ημαθίας, καθώς απουσιάζουν εκθέματα από την προϊστορική περίοδο (περιοχή Νικομήδειας), και η αναδιαμόρφωση των εκθέσεων είναι στα άμεσα σχέδια του μουσείου (Ιανουάριος 2014). Είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Σάββατο.

Τα must-see αξιοθέατα στην πόλη της Βέροιας!

Βέροια αξιοθέατα: Βόλτα στην κεντρική πλατεια

Η βόλτα στην πιο χαρακτηριστική πλατεία της πόλης με το διώροφο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου, την πλατεία Ωρολογίου, φυσικά και δεν πρέπει να λείπει από την περιήγηση σας. Πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, μάλιστα, μπορείτε να δείτε τον εντυπωσιακό πύργο από την οχύρωση της πόλης, αλλά και να φτάσετε στη Μπαρμπούτα μέσα από το «μονοπάτι της βασίλισσας Βεργίνας».

Τα must-see αξιοθέατα στην πόλη της Βέροιας!

Παρόμοια Άρθρα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους λάτρεις του...

Προτεινόμενα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...

Νηρηίδες Luxury Villas Hotel

Tο Νηρηίδες Luxury Villas Hotel αποτελεί ένα εξαιρετικό καταφύγιο...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram