Οι κανόνες καλής συμπεριφορές συχνά μοιάζουν παρεξηγημένοι και ο κόσμος θεωρεί ότι πρόκειται για κάποια ξεπερασμένα έθιμα που πλέον δεν χρειάζεται να ακολουθεί κανείς. Αξίζει να σημειωθεί πως το savoir vivre και η εθιμοτυπική συμπεριφορά αποτελείται από άτυπους και όχι υποχρεωτικούς κανόνες που βοηθούν στο να είμαστε πιο ευγενικοί. Οι τρόποι καλής συμπεριφοράς δεν είναι ξεπερασμένα στερεότυπα που βασίζονται στο φύλο, την οικονομική ευμάρεια ή την θέση κάποιου, αλλά σύγχρονες προσαρμοσμένες στις μέρες μας κινήσεις που οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε για να παραμένουμε ευγενικοί.

Δεν βήχουμε στο χέρι μας

Στο παρελθόν οι κανόνες καλής συμπεριφοράς όριζαν άτυπα πως αν βήχουμε ή χασμουριόμαστε πρέπει να καλύψουμε το στόμα μας με το χέρι μας. Σήμερα όλοι πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτό όχι μόνο δεν είναι ευγενές αλλά είναι και επικίνδυνο για τους γύρω μας, αφού με τα χέρια μας μπορεί να μεταφέρουμε πολλά μικρόβια. Αν για παράδειγμα ακολουθήσει μια γνωριμία ή χειραψία, το χέρι μας θα φέρει μικρόβια και θα το τείνουμε στον συνομιλητή μας μεταδίδοντάς τα. Έτσι, το να καλύπτουμε με το χέρι μας το στόμα είναι ένας παλιός κανόνας εθιμοτυπίας που τείνει να εκλείψει.

Δεν συζητούμε οτιδήποτε την ώρα του φαγητού

Είναι αλήθεια πως πολλοί από εμάς κατά τη διάρκεια του φαγητού μας βλέπουμε τηλεόραση. Στις μέρες μας, οι ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από αποκρουστικό θέαμα και ερέθισμα, ειδικά για την ώρα του φαγητού. Πυρκαγιές, πόλεμοι, γυναικοκτονίες, φόνοι, εγκληματικότητα, ενεργειακή κρίση και πολιτική αστάθεια είναι μερικά ζητήματα από αυτά που συχνά… πέφτουν στο τραπέζι, γεγονός που δεν είναι ούτε ευγενές ούτε και ευχάριστο. Πολλές φορές λόγω οικειότητας με τους φίλους και τους συγγενείς μας, φερόμαστε άκομψα μπροστά στους συνδαιτυμόνων μας. Πρέπει να θυμόμαστε πως ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται να μάθει αν είμαστε στην τουαλέτα, αρκεί να απομακρυνθούμε διακριτικά από το τραπέζι ζητώντας συγγνώμη και να γνωρίζουμε πως δεν είναι ευγενικό να καπνίζουμε μπροστά στην παρέα μας ενώ εκείνοι ακόμη τρώνε. Αυτά και πολλά άλλα παραδείγματα τείνουν σήμερα να ξεχαστούν και η ώρα του φαγητού γίνεται συχνά ώρα συζήτησης θεμάτων που δεν αρμόζουν στην περίσταση.

Χειροκροτούμε λάθος

Πολλές φορές σε μία παράσταση ή σε έναν αγώνα, βλέπουμε τον κόσμο να χειροκροτά αδέξια και ενοχλώντας τους διπλανούς του. Δεν έχει σημασία αν βρισκόμαστε σε ένα κατάμεστο θέατρο ή πολυχώρο τέχνης ή αν βρισκόμαστε σε μία παιδική εκδήλωση ποδοσφαίρου, ο τρόπος με τον οποίο χειροκροτούμε θα πρέπει να περιορίζεται με τα χέρια μας μπροστά στο στέρνο μας και όχι τείνοντας τα χέρια μας μακριά ή πάνω από το κεφάλι/ αυτί των διπλανών μας.

Δείχνουμε κάποιον με το δάκτυλο

Γενικώς οι κινήσεις των χεριών μας καλό θα ήταν να είναι προσεκτικές όταν βρισκόμαστε με κόσμο ακόμη κι αν αυτός ο κόσμος είναι οι στενοί φίλοι μας ή η οικογένειά μας. Το να τεντώνουμε και να σηκώνουμε τα χέρια μας δεν είναι καθόλου ευγενικό, ούτε το να ακουμπάμε τους αγκώνες μας πάνω στο τραπέζι. Μάλιστα, από ιστορικής σημασίας το να δείχνουμε κάποιον με το δάχτυλο σήμαινε ότι καταδίδεις κάποιον και μάλιστα φορώντας κουκούλα. Έτσι, είναι εντάξει το να δείχνουμε ένα αντικείμενο ή μία πόρτα, αλλά ποτέ εντάξει το να δείχνουμε έναν άνθρωπο με το δάχτυλό μας είτε ακόμη χειρότερα με το…πιρούνι μας ενώ τρώμε.