Πράμαντα Ιωαννίνων: Η ομορφότερη θέα στα Τζουμέρκα

Πράμαντα: Βρίσκονται στο κέντρο των Τζουμερκοχωρίων Ιωαννίνων και Άρτας και είναι η έδρα του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων. Είναι χτισμένα αμφιθετρικά στις πλαγιές της Στρογγούλας. Στην πλατεία της στέκει επιβλητική η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής και η ξεχωριστή βρύση «Αράπης». Στο δρόμο προς το χωριό, βρίσκεται το σπήλαιο της Ανεμότρυπας. Επισκεφθείτε τον καταρράκτη στα Τζουμέρκα, τα πιο ενδιαφέροντα ορεινά χωριά και δείτε τα αξιοθέατα στα Τζουμέρκα που θα σας μαγέψουν.

Πράμαντα: Η ομορφότερη θέα

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 828 μέτρων περίπου στις βόρειες υπώρειες των Τζουμέρκων. Μέσα σε αυτό βρίσκονται τα χωριά Κτιστάδες, Μελισσουργοί και Τσόπελα απέχοντας από αυτά έξι, πεντέμισι και δύο χλμ. αντίστοιχα. Απέχει από τα Ιωάννινα 58,5 χλμ. και 66 χλμ. από την Άρτα. Μέσα από τα Πράμαντα περνούν τρία ρέματα, τα οποία χωρίζουν τον οικισμό σε πέντε συνοικίες (Δούναβο, Κομματάκια, Τσιόπελα, Φράξοι και Αγία Τριάδα). Δεν γίνεται να πας στα Τζουμέρκα και να μην επισκεφθείς το κεφαλοχώρι τους!

Πράμαντα Ιωαννίνων: Η ομορφότερη θέα στα Τζουμέρκα

Το σπήλαιο της ανεμότρυπας

Το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας βρίσκεται στο χωριό Πράμαντα, απέχει περίπου 60χλμ. από τα Ιωάννινα και 65χλμ. από την Άρτα. Ανακαλύφτηκε το 1960 από δύο κατοίκους της περιοχής και θεωρείται το πιο λευκό σπήλαιο στην Ελλάδα εξαιτίας του καθαρού ασβεστόλιθου που υπάρχει στο εσωτερικό του. H θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι σταθερά στους 19οC και του νερού στους 10οC. Στο εσωτερικό του έχουν διαμορφωθεί από τον ποταμό τρία επίπεδα, στο δεύτερο από τα οποία υπάρχει μονοπάτι 250μ. που διασχίζουν οι επισκέπτες και περιηγούνται σε χώρους με σταλαγμίτες, σταλακτίτες, μικρές λίμνες και έναν καταρράκτη 2μ.

Πράμαντα Εικόνες:

Πράμαντα Ιωαννίνων: Η ομορφότερη θέα στα Τζουμέρκα

Πράμαντα Ιωαννίνων: Η ομορφότερη θέα στα Τζουμέρκα

Πότε να επισκεφθώ το χωριό:

Όλες εποχές του χρόνου το κεφαλοχώρι είναι πανέμορφο, όμως είναι ένας άκρως φθινοπωρινός προορισμός για μερικές μέρες ξεκούρασης. Aφενός µπορείτε να φτάσετε από τα Ιωάννινα στα Πράµαντα µέσω της επαρχιακής οδού Ιωαννίνων- Συρράκου (67 χλµ., διάρκεια 1 ώρα και 45’), αλλά ο δρόµος είναι γεµάτος στροφές, γι’ αυτό προτιµήστε να περάσετε µέσω Καλεντζίου και των υπόλοιπων χωριών. Η διαδροµή είναι πιο σύντοµη κατά 10′ και πιο ευχάριστη, ενώ δίνει και την ευκαιρία να διασχίσετε τη σιδερένια γέφυρα του Άραχθου απ’ όπου θα δείτε και ό,τι απέµεινε από το γεφύρι της Πλάκας.

Γνωρίστε την άγρια φύση στα Τζουμέρκα!

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram