Πομακοχώρια Ξάνθης: Ο top προορισμός για οδοιπορικό

Πομακοχώρια: Συγκεντρωμένα στη ορεινή βόρεια πλευρά του Νομού Ξάνθης, τα χωριά των Πομάκων έχουν δια­τηρήσει τα γραφικά χαρακτηριστικά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, ενώ οι άνθρωποί τους είναι κομμάτι της εμπειρίας αυτού του διαφορετικού ταξιδιού.

Πομακοχώρια: Το κρυμμένο διαμαντάκι της Ξάνθης

Πομακοχώρια ονομάζονται τα χωριά στον ορεινό όγκο της Ροδόπης με Πομακικό πληθυσμό, κατά κύριο λόγο. Στην Ελλάδα, Πομακοχώρια συναντάμε στους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου. Λόγω του ορεινού χαρακτήρα της περιοχής αλλά και των προβλημάτων της μειονοτικής εκπαίδευσης, τα Πομακοχώρια είναι αρκετά απομονωμένα και έχουν διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων.

Οι Πομάκοι είναι ένας φιλότιμος και υπερήφανος λαός, φιλόξενος και φιλικός, που αγαπά πολύ τον τόπο του αλλά και τη φύση. Αυτή η μουσουλμανική πληθυσμιακή ομάδα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης συναντάται, εκτός από τον Νομό Ξάνθης, όπου επικεντρώνεται το οδοιπορικό αυτό, στη Ροδόπη και στον Έβρο, ενώ μεγάλος αριθμός κατοικεί και στη γειτονική Βουλγαρία, μια μικρή γεύση της οποίας πήραμε κι εμείς.

Πομακοχώρια Ξάνθης: Ο top προορισμός για οδοιπορικό

Η ζωή στο οροπέδιο

Έχουν τη δική τους γλώσσα, που έχει μόνο προφορική μορφή και αποτελεί συνδυασμό αρχαίων ελληνικών, σλάβικων και τούρκικων, και τη δική τους κουλτούρα, με τα δικά της ήθη κι έθιμα. Θα τους συναντήσετε στο ύπαιθρο, να ασχολούνται, ανάλογα με την εποχή, με την καπνοκαλλιέργεια, την κτηνοτροφία και τη δασική εκμετάλλευση, να τραγουδούν τα τραγούδια τους και να ζουν φτωχικά πάνω στα οροπέδια, στις βουνοπλαγιές και τις κοιλάδες της Ροδόπης.

Πομακοχώρια Ξάνθης: Ο top προορισμός για οδοιπορικό

Αξέχαστη εμπειρία στο ομορφότερο οδοιπορικό!

Πριν την Κοττάνη, το πιο απομακρυσμένο Πομακοχώρι, η άσφαλτος σταματά, έχει μια ταμπέλα που γράφει «υπομονή» και ακολουθεί ένας κακοτράχαλος χωματόδρομος δύο χιλιομέτρων που αν έχεις καλή μουσική γίνεται υποφερτός. Τα πομάκικα δεν έχουν αλφάβητο και δεν γράφονται, καθημερινά λέξεις περνάνε στη λήθη. Οι περισσότεροι μιλούν πομάκικα, τούρκικα και ελληνικά. Οι νέοι πλέον μαθαίνουν και γερμανικά για να πάνε να δουλέψουν πιο εύκολα στα ναυπηγεία.

Αν δεν έχετε έρθει στην περιοχή και δεν έχετε βιώσει αυτό το δημιουργικό συναπάντημα πολιτισμών, αγνοήστε ό,τι έχετε ακούσει για αυτήν, αφήστε στην άκρη τις προκαταλήψεις κι ελάτε ως εδώ για να περιπλανηθείτε, να αφουγκραστείτε τους ανθρώπους και να δοκιμάσετε τις γεύσεις της.

Πομακοχώρια Ξάνθης: Ο top προορισμός για οδοιπορικό

Παρόμοια Άρθρα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους λάτρεις του...

Προτεινόμενα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...

Νηρηίδες Luxury Villas Hotel

Tο Νηρηίδες Luxury Villas Hotel αποτελεί ένα εξαιρετικό καταφύγιο...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram