Οι θρύλοι για τη Λίμνη των Ιωαννίνων!

Λίμνη Ιωαννίνων: Το όνομά της, Παμβώτις, μας παραδίδεται για πρώτη φορά το 12ο αιώνα από τον Ευστάθιο στα σχόλια που έγραψε για την Οδύσσεια. Αλλά ότι η λίμνη υπήρχε και παλαιότερα, προκύπτει από τον ιστορικό του Ιουστινιανού, Προκόπιο, που στα “Κτίσματα” αναφέρει την ίδρυση του φρουρίου των Ιωαννίνων ( 527-528 μ.Χ.).

Λίμνη Ιωαννίνων: Δραστηριότητες

Στο μέσον περίπου βρίσκεται μικρή νησίδα που κατοικείται από 100 περίπου οικογένειες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα ο υγρός στίβος έχει καταστεί κέντρο διεξαγωγής διεθνών αθλητικών συναντήσεων, κωπηλασίας, κανόε καγιάκ και σκι.

Έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι η λίμνη είχε παγώσει ολόκληρη. Μάλιστα, το έτος 1434 αναφέρεται ότι ο Ντουραχάν Πασάς της Ρούμελης την πέρασε με όλο το στρατό του χωρίς να αντιληφθεί ότι επρόκειτο για παγωμένη λίμνη. Το φαινόμενο έχει επαναληφθεί πολλές φορές, ενώ οι κάτοικοι του νησιού έχει τύχει να τη διασχίζουν με τα πόδια ή με ποδήλατα. Ακόμα, απολαύστε το φαγητό σας δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα!

Οι θρύλοι για τη Λίμνη των Ιωαννίνων!

Δείτε ακόμα: Περισσότερα αξιοθέατα στα Ιωάννινα!

Ονειρεμένο τοπίο

Δύο είναι τα κύρια στοιχεία χαρακτηρίζουν τη λίμνη: η ονειρεμένη χερσόνησος με το ιστορικό κάστρο και τους ψηλούς μιναρέδες και το νησάκι – το μοναδικό κατοικημένο και «ανώνυμο» νησί λίμνης στην Ελλάδα – που αναπαύεται στα πράσινα νερά της.

Μικρά καραβάκια θα σας οδηγήσουν σε ένα οδοιπορικό ανάμεσα στη φύση, στις ιστορικές μονές αλλά και στη γραφική ψαράδικη κοινότητα όπου χτυπά ο παλμός της ζωής στο νησί. Γευθείτε τα ονομαστά γιαννιώτικα γλυκά, ένα φιλόξενο καλωσόρισμα των κατοίκων, αλλά και τις ονομαστές νοστιμιές της λίμνης όπως γριβάδια, χέλια και βατραχοπόδαρα.

Οι θρύλοι για τη Λίμνη των Ιωαννίνων!

Λίμνη Ιωαννίνων: Εκδρομή για ρομαντικούς

Η λίμνη των Ιωαννίνων με τους ρομαντικούς περιμετρικούς περιπάτους και τις μελαγχολικές πρωινές ομίχλες είναι το καμάρι της πόλης. Πολύτιμο στολίδι αυτής, το μικρό πανέμορφο νησάκι που «φιλοξενεί».
Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου και εμπορικό αλλά και πολιτιστικό κέντρο ολόκληρης της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 450 μέτρων, στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας η οποία τροφοδοτεί την πόλη με μύθους και παραδόσεις αιώνων που ξεπερνούν τα σύνορα όχι μόνο του νομού αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Οι θρύλοι για τη Λίμνη των Ιωαννίνων!

Παρόμοια Άρθρα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους λάτρεις του...

Προτεινόμενα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...

Νηρηίδες Luxury Villas Hotel

Tο Νηρηίδες Luxury Villas Hotel αποτελεί ένα εξαιρετικό καταφύγιο...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram