Το Μπούρτζι είναι η μικρή νησίδα μπροστά στο λιμένα του Ναυπλίου, ακριβώς απέναντι από το πυροβολείο των «Πέντ΄- Αδερφιών», καλυπτόμενη πλήρως από παλαιό ενετικό Φρούριο στο οποίο οφείλει και το όνομά της.
Το πολυφωτισμένο Μπούρτζι
Το πολυφωτογραφηµένο Μπούρτζι κτίστηκε από τον Ιταλό µηχανικό Γκαµπέλο και το πρώτο του όνοµα ήταν Castello dello Soglio. Για την προστασία του λιµανιού και της πόλης από ανεπιθύµητους θαλάσσιους επιδροµείς, µια κινητή αλυσίδα ξεκινούσε από την Ακροναυπλία και κατέληγε στο Μπούρτζι, πράγµα που έδωσε στο Ναύπλιο το ενετικό όνοµα Porto Cadena (Λιµάνι της Αλυσίδας).
Αντίθετα, η ονοµασία Μπούρτζι, µε την οποία έχει επικρατήσει να αποκαλείται το νησάκι και το φρούριο σηµαίνει στα τουρκικά «νησί-φρούριο». Μετά τη συνθήκη του Κάρλοβιτς (1698) οι Ενετοί ανήγειραν στη νησίδα ισχυρότατο Πύργο και προμαχώνες με πυροβόλα δημιουργώντας έτσι το γνωστό Φρούριο που δεσπόζει σήμερα την είσοδο του λιμένα του Ναυπλίου.
Η πρώτη φυλακή του Κολοκοτρώνη
Στην πορεία των χρόνων, και ποιους δεν έχει φιλοξενήσει το ενετικό αυτό κάστρο. Αυτή ήταν η πρώτη φυλακή του Κολοκοτρώνη, εδώ φιλοξενήθηκε δις η ελληνική κυβέρνηση, εδώ έμεναν και οι δήμιοι του Παλαμηδίου. Στη δεκαετία του ’30 λειτούργησε ως κέντρο του Οργανισμού Τουρισμού ενώ μεταξύ 1960-1970 ως ξενοδοχείο πολυτελείας και εστιατόριο.
Εκδηλώσεις
Αν βρίσκεσαι στο Ναύπλιο καλοκαιράκι, όλο και κάποια μουσική ή πολιτιστική εκδήλωση θα πετύχεις να πραγματοποιείται στο ενετικό κάστρο. Μη χάσεις την ευκαιρία να την παρακολουθήσεις! Εξάλλου, πρόκειται σύντομα να δημιουργηθεί εκθεσιακός χώρος και πωλητήριο στους προμαχώνες, και να επαναλειτουργήσει το εστιατόριο – αναψυκτηρίο.
Μπούρτζι: Από την ”γκιλοτίνα” σε ξενοδοχείο
Μετά την έλευση του βασιλιά Γεωργίου Α’ και με εντολή του, το 1865, το Μπούρτζι αφοπλίστηκε, έπαψε να είναι φρούριο κι έγινε τόπος διαμονής του δήμιου της γκιλοτίνας. Η γκιλοτίνα “λειτουργούσε” στο φρούριο του Παλαμηδίου (όταν δεν περιόδευε) και οι δήμιοι υπήρξαν ανέκαθεν λίαν μισητά πρόσωπα, οπότε προφανώς θεωρήθηκε καλή ιδέα ο τόπος διαμονής των δημίων να είναι απομονωμένος. Από το 1930 ο χώρος στο Μπούρτζι μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, που λειτουργούσε έως το 1970 και φιλοξένησε πολλές προσωπικότητες στην πρώτη περίοδο της τουριστικής ανάπτυξης της Ελλάδας.