Μνημεία και αξιοθέατα στην πόλη της Άρτας

Άρτα αξιοθέατα: Εκτός από το πασίγνωστο Γεφύρι της Άρτας, εδώ θα βρείτε τα πιο φημισμένα αξιοθέατα της πόλης αλλά και όλου του νομού. Περιηγηθείτε στην πόλη, δείτε τα ομορφότερα χωριά και γνωρίστε από κοντά την Ηπειρώτικη ομορφιά και τις Ηπειρώτικες παραδοσιακές γεύσεις.

Άρτα αξιοθέατα: Περιηγηθείτε στην πόλη

Χτισμένη στις παρυφές του λόφου της Περάνθης, στις όχθες του ποταμού Άραχθου (από τον οποίο αρδευόταν η αρχαία Αμβρακία), η Άρτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το διεθνώς διάσημο γεφύρι της. Ο θρύλος θέλει εντοιχισμένη στα θεμέλιά του τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Μετά τη λεηλασία της από τους Ρωμαίους, το 168 π.Χ., οι κάτοικοί της κατέφυγαν στη Νικόπολη.

Έχει διατελέσει πολλές φορές πρωτεύουσα, ενώ ως αρχαία Αμβρακία υπήρξε πρωτεύουσα του κράτους του βασιλιά των Μολοσσών, Πύρρου. Το 1204 έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και γνώρισε μεγάλη ακμή. Aπέχει 370 χλμ. βορειοδυτικά από την Aθήνα (μέσω Pίου-Aντιρρίου) και 444 χλμ. νοτιοδυτικά από τη Θεσσαλονίκη.

Άρτα: Γνώρισε καλύτερα το σήμα-κατατεθέν της Ηπείρου

Βυζαντινά μνημεία που προκαλούν δέος

Το Κάστρο: Χτισμένο από τον Μιχαήλ Β, Δεσπότης της Ηπείρου, στα μέσα του 13ου αιώνα, το κάστρο της Άρτας που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοσμικής αρχιτεκτονικής των βυζαντινών χρόνων και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής.Η ΠαρηγορήτριαΚτίστηκε το 1285-89 από το Νικηφόρο Α΄ Κομνηνό Δούκα και τη γυναίκα του Άννα Παλαιολογίνα Κατακουζηνή. Από την μεγάλη σταυροπηγιακή μονή σώζονται σήμερα ο ναός, η Τράπεζα και 16 κελιά.

Άρτα: Γνώρισε καλύτερα το σήμα-κατατεθέν της Ηπείρου

Το γεφύρι της Πλάκας

Στα βόρεια του Νομού της Άρτας και στα σύνορα με τον Νομό των Ιωαννίνων βρίσκεται το μοναδικό σε αρχιτεκτονική Ηπειρώτικο γεφύρι της Πλάκας. Είναι το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στην Ελλάδα (ίσως και στα Βαλκάνια), με τόξο ανοίγματος 40 μέτρων και ύψος περίπου 20 μέτρα. Το γεφύρι χτίστηκε και έπεσε δυο φορές, το 1860 και το 1863 (το 1863 έπεσε την ημέρα των εγκαινίων του). Τελικά ξαναχτίστηκε το 1866 και στέκεται μέχρι και σήμερα.

Άρτα: Γνώρισε καλύτερα το σήμα-κατατεθέν της Ηπείρου

Άρτα αξιοθέατα: Η κόκκινη εκκλησία

Βρίσκεται κοντά στο βουργαρέλι Άρτας Δεν υπάρχουν ίχνη του παλαιού μοναστηριού αλλά παραμένει άθικτος ο ναός. Χτίστηκε το 1281, επί Νικηφόρου Α, και ονομάζεται έτσι εξαιτίας της πληθώρας των πλίνθων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του.

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram