Μέτσοβο: Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.160μέτρων. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το νομό Τρικάλων, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου. Οι κάτοικοί του, που σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ανέρχονται σε 3.195. Τα ωραιότερα αξιοθέατα στο Μέτσοβο και τα πιο γραφικά χωριά σας περιμένουν!
Μέτσοβο: Βουνίσια γοητεία
Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη υποστηρίζει ότι το μέτσοβο είναι σλαβική λέξη και σημαίνει το χωριό των αρκούδων. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, η ονομασία οφείλεται στη συνένωση των λέξεων μέσο+βούνι, εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης ανάμεσα σε δύο βουνά. Μην ξεχάσετε ακόμη να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο κοντά στο Μέτσοβο.
Το Μέτσοβο αποτελεί έναν από τους γραφικότερους οικισμούς της Ελλάδας. Χτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, μαγεύει τους επισκέπτες με το φυσικό του πλούτο, την άγρια ομορφιά και την εναλλαγή του τοπίου, κάθε εποχή του χρόνου. Από τα βουνά που περικλείουν το Μέτσοβο πηγάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, όπως ο Αώος, ο Άραχθος και ο Πηνειός.
Πάμε βόλτα; Η must-see λίστα
Πίνδος, παράδοση, φύση, υψόμετρο, φυσικές ομορφιές, σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Το Μέτσοβο σας εγγυάται όλα αυτά κι ακόμη παραπάνω, αρκεί να πακετάρετε τη βαλίτσα σας και να κατευθυνθείτε περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, στο Νομό Ιωαννίνων, στην ορεινή αυτή κωμόπολη που μετρά πάνω από 3 χιλιάδες κατοίκους και υψόμετρο 1.160 μέτρα στις πλαγιές της Πίνδου, πράγμα που σημαίνει ότι η βαλίτσα σας, δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει ελαφριά ρούχα.
Μέτσοβο: Τα μέρη που αξίζει να επισκεφθείς
Λίγα μέτρα πιο πάνω, το αρχοντικό του Μιχαήλ Τοσίτσα στεγάζει το Μουσείο Λαϊκής Ηπειρωτικής Τέχνης και μαζί όλη τη λαογραφική ιστορία του Μετσόβου του 18ου αιώνα. Σε κοντινή απόσταση, συναντάμε την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, όπου εκτίθενται πίνακες και γλυπτά σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών. Για μια μικρή ανάπαυλα με θέα μπορούμε να επιλέξουμε το λόφο αναψυχής, όπου το 1668 ανεγέρθηκε το Κάστρο το οποίο καταστράφηκε το 1854 μαζί με ολόκληρο το χωριό.
Ο Αβερώφειος Κήπος, μια πράσινη όαση 10 στρεμμάτων, φυτεμένη με όλα τα ενδημικά είδη δέντρων της Πίνδου, θα μας χαρίσει όμορφες εικόνες και ανάσες βουνίσιου αέρα, χαλαρώνοντας στο παγκάκι πίσω από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Ακολουθώντας τα λιθόχτιστα καλντερίμια προς τον κάτω μαχαλά, τον πρώτο οικιστικό πυρήνα του 1008, θα επισκεφθούμε ακόμη δυο σημαντικά μοναστήρια, θεμελιωμένα κοντά στις όχθες του Μετσοβίτη ποταμού: τη Μονή της Παναγιάς με τον ανακαινισμένο νερόμυλο Γκίνα και την Μονή Αγίου Νικολάου με τις τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.
Για φαγητό στο Μέτσοβο; Διαβάστε τις προτάσεις μας.