Μακεδονία: Εκδρομή στην Παναγία Σουμελά Βέροιας

Παναγία Σουμελά Βέροια: Στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Βέρμιο, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκεται η φημισμένη Μονή της Παναγίας Σουμελά, το πνευματικό κέντρο του ποντιακού ελληνισμού και ένας από τους σπουδαιότερους προσκυνηματικούς τόπους όλης της Ελλάδας. Διαβάστε τον οδηγό μας για περισσότερα αξιοθέατα στη Βέροια!

Βέροια: Μονοήμερη εκδρομή στην Παναγία Σουμελά

Το συγκρότημα σήμερα περιλαμβάνει δύο ναούς, πολλούς ξενώνες και κάθε είδους βοηθητικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση επισκεπτών και προσκυνητών. Το καθολικό είναι μεγαλοπρεπής ναός βυζαντινού ρυθμού και στο εσωτερικό του φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και προέρχεται από την ιστορική μονή του Πόντου. Επίσης, λειτουργεί πλούσια βιβλιοθήκη, καθώς και εκθετήριο πολύτιμων εκκλησιαστικών σκευών, εικόνων και αμφίων. Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.

Τριήμερο στη Βέροια: Οι καλύτεροι προορισμοί

Στο ιστορικό Βέρμιο

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της του Ιερού Προσκυνήματος “Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά”. Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι Πόντιοι, με πρωτεργάτη τον Φίλωνα Κτενίδη, ιδρυτή του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», το 1950 και ήδη στις αρχές του 1951 άρχισε να υλοποιείται. Τον Αύγουστο μάλιστα του ίδιου έτους μεταφέρθηκε η εφέστια εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου και φυλάσσονταν.

Δείτε εικόνες από το Βέρμιο

Μακεδονία: Εκδρομή στην Παναγία Σουμελά Βέροιας Μακεδονία: Εκδρομή στην Παναγία Σουμελά Βέροιας

Παναγία Σουμελά Βέροια: Τι θα κάνετε εδώ

Με αφετηρία το Πάρκο Ελιάς και κατά την ελεύθερο μας χρόνο στην πόλη της Βέροιας, μπορούμε να επισκεφθούμε το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου» όπου σώζονται οι ρωμαϊκές πλάκες του 1ου αιώνα, πάνω στις οποίες, σύμφωνα με την παράδοση, στεκόταν ο Απόστολος των Εθνών κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του στην πόλη της Βέροιας, προσδίδοντας στο μνημείο μια ιδιαίτερη ιστορική, θρησκευτική και συναισθηματική αξία.

Μπορούμε επίσης να περιηγηθούμε στις παραδοσιακές συνοικίες της πόλης, όπως η Μπαρμπούτα με τα παραδοσιακά αρχοντικά κυρίως Εβραίων εμπόρων και η Κυριώτισσα με τις πολυάριθμες Βυζαντινές εκκλησίες και ναούς. Αφού ολοκληρώσουμε την επίσκεψή μας στην Βέροια, αναχωρούμε για το Αγρίνιο κάνοντας σύντομη στάση καθ’οδόν. Άφιξη στην πόλη μας νωρίς το βράδυ.

Τριήμερο στη Βέροια: Οι καλύτεροι προορισμοί

Παρόμοια Άρθρα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους λάτρεις του...

Προτεινόμενα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...

Νηρηίδες Luxury Villas Hotel

Tο Νηρηίδες Luxury Villas Hotel αποτελεί ένα εξαιρετικό καταφύγιο...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram