Κοσμάς Αρκαδίας: Ο παραδοσιακός οικισμός που αξίζει να δείτε

Κοσμάς Αρκαδίας: Ο Κοσμάς είναι ορεινό χωριό του Νομού Αρκαδίας. Αποτελεί την έδρα της πρώην Κοινότητας Κοσμά, ευρισκόμενο στην περιοχή της Νότιας Κυνουρίας. Είναι χτισμένος στο νοτιοανατολικό τμήμα του Πάρνωνα, σε υψόμετρο 1.127 μέτρων, ανάμεσα σε δάση από έλατα. Ο Κοσμάς απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Τυρό, 32 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο. Έχει χαρακτηριστεί επισήμως ως παραδοσιακός οικισμός.

Κοσμάς Αρκαδίας: το ελατόδασος

Ο Κοσμάς είναι ένας παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1150μ., μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά και πυκνά ελατοδάση. Το χωριό έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα του και τον τοπικό του χαρακτήρα και γι’ αυτό αποτελεί ένα από τα 41 χωριά της ορεινής Αρκαδίας που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί οικισμοί.  Ο δρόμος από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά διασχίζει το επιβλητικό φαράγγι του ποταμού Δαφνώνα, περνώντας μέσα από εκπληκτικά τοπία, γεφυράκια, θεόρατους βράχους και πυκνή βλάστηση.

Κοσμάς Αρκαδίας: Ο παραδοσιακός οικισμός που αξίζει να δείτε

Τα ”Λιοντάρια” στην κεντρική πλατεία!

Η κεντρική πλατεία του χωριού είναι σκεπασμένη με 7 θεόρατα υπεραιωνόβια πλατάνια που φυτεύτηκαν το 1883. Στο κέντρο δεσπόζει ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων. Πίσω από την πετρόχτιστη εκκλησία βρίσκονται τα «Λιοντάρια», τρείς παραδοσιακές βρύσες που αναβλύζουν αδιάκοπα τα νερά από τις άφθονες πηγές της περιοχής. Οι ταβέρνες και οι καφετέριες της Πλατείας προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε πολύ χαμηλές τιμές. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γίδα βραστή (εμβληματικό και μυθικής γεύσης πιάτο!), ντόπια λουκάνικα και το ξακουστό γαλακτομπούρεκο στο Μπαλκόνι της Κυνουρίας.

Κοσμάς Αρκαδίας – Λαϊκή τέχνη

Ένας χώρος γεμάτος μνήμες. Εκεί θα βρείτε τα εργαλεία των Κοσμιτών χτενάδων, έργα ντόπιας ξυλογλυπτικής, κεραμικής, υφαντικής και κεντητικής τέχνης. Επίσης εκθέτονται αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικά έγγραφα. Σήμερα κατασκευάζονται έργα λαϊκής τέχνης από Κοσμίτες νέους τεχνίτες, οι οποίοι ασχολούνται με την ξυλογλυπτική.

Κοσμάς Αρκαδίας: Ο παραδοσιακός οικισμός που αξίζει να δείτε

Βουνίσια ομορφιά

Καθαρός αέρας, χωριό πνιγμένο στα έλατα και στις καστανιές. Ο Κοσμάς είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους λατρεύουν να περνούν τα βουνά, σκαρφαλωμένο σε 1150 υψόμετρο στις παρυφές του Πάρνωνα.  Άλλωστε δεν το αποκαλούν τυχαία το «Μπαλκόνι της Κυνουρίας». Το χωριό προσφέρεται για εξορμήσεις στον Πάρνωνα , μια από τις γοητευτικότερες διαδρομές στην Ελλάδα.

Κοσμάς Αρκαδίας: Ο παραδοσιακός οικισμός που αξίζει να δείτε

Παρόμοια Άρθρα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους λάτρεις του...

Προτεινόμενα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...

Νηρηίδες Luxury Villas Hotel

Tο Νηρηίδες Luxury Villas Hotel αποτελεί ένα εξαιρετικό καταφύγιο...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram