Μονή Προυσού: Η Μονή Προυσού είναι μοναστήρι του Νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοανατολικά του Αγρινίου, 2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδώνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη με έλατα.
Μονή Προυσού στην Ευρυτανία
Στις νοτιοδυτικές παρυφές της Καλιακούδας, στη σκιά του χωριού Προυσός, µοιάζει σαν να κρέµεται πάνω στον γκρεµό. Γνωστή για τη θαυµατουργή εικόνα, έργο του ευαγγελιστή Λουκά, η οποία φυγαδεύτηκε από έναν νεαρό άντρα το 829 µ.Χ. από την Προύσα της Μικράς Ασίας. Σύµφωνα µε την παράδοση, η εικόνα εξαφανίστηκε κάπου στη Θράκη και βρέθηκε στο συγκεκριµένο σηµείο, όπου και φανερώθηκε σε ένα βοσκό στις 23 Αυγούστου, ηµέρα που εορτάζεται.
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Εκτός από το αντρικό µοναστήρι, που σήµερα φιλοξενεί 5 µοναχούς, υπάρχει ακόµη το κελί όπου έµεινε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης προκειµένου να θεραπευτεί από τη φυµατίωση από την οποία έπασχε (και για αυτόν το λόγο δώρισε το ασηµένιο κάλυµµα της εικόνας), αλλά και το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων και το µουσείο εκκλησιαστικών αντικειµένων.
Διαβάστε περισσότερα για τον Προυσό!
Η μονή Προυσού στα Ευρυτανικά όρη!
Η μονή Προυσού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνητικά κέντρα της Ορθοδοξίας καθώς φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά. Καθημερινά συρρέει πλήθος κόσμου προκειμένου να προσκυνήσει και να λάβει την ευλογία της από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και πιστούς από όλο τον κόσμο. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου που είναι η απόδοση της γιορτής της «ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ». Απέχειμόλις 28 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και 55 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο. Η μονή στέκει από τον 9 αιώνα μ.Χ. μεγαλόπρεπα στις άκρες ενός απόκρημνου βράχου των Ευρυτανικών βουνών.
Το παρεκκλήσι του μοναστηριού
Στα δυτικά του καθολικού υπάρχει το σπηλαιώδες παρεκκλήσι της Ευρέσεως, η κρύπτη όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Η εικόνα επικαλύπτεται με ασημένια εσθήτα, δωρεά του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Το παρεκκλήσι ιστορήθηκε σε δύο φάσεις, τον 13ο – 14ο αιώνα και τον 16ο αιώνα. Στο συγκρότημα λειτουργεί ξενώνας για τη φιλοξενία των επισκεπτών, και μουσείο με πολύτιμα κειμήλια, εικόνες, κώδικες και βιβλία, καθώς και μέρος του οπλισμού του Καραϊσκάκη.