Η Αγία Κυριακή είναι το πιο μικρό χωριουδάκι στην Πάργα

Αγία Κυριακή Πάργα: Η Αγία Κυριακή είναι οικισμός της δημοτικής κοινότητας και δημοτικής ενότητας Πάργας του ομώνυμου δήμου στον νομό Πρέβεζας της Ηπείρου. Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011, στην Αγία Κυριακή κατοικούν 237 άτομα. Σας ακούγονται λίγα και είναι πράγματι λίγα! Το χωριουδάκι είναι πολύ μικρό αλλά πανέμορφο. Εκτός από τις πιο γνωστές παραλίες στην Πάργα και από τα μαγευτικά τοπία, επισκεφθείτε τον μικρό αυτόν οικισμό και γνωρίστε την παράδοση και την κουλτούρα του. Μην ξεχάσετε να δείτε την παραλία του Άι Γιαννάκη!

Αγία Κυριακή Πάργα: Το μικρό πανέμορφο χωριουδάκι

Κοντά στο σημερινό χωριό και συγκεκριμένα πάνω από τον ορμίσκο του Λιχνού τοποθετείται η προϊστορική Τορύνη, η οποία, κατά την ελληνιστική εποχή, αναπτύχθηκε στη θέση της σημερινής Πάργας. Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, υπήρχε εδώ μικρός ρωμαϊκός οικισμός, που έλεγχε δυο φυσικούς όρμους, από τους οποίους περνούσε ο διεθνής θαλάσσιος δρόμος Ιταλίας-Ελλάδας.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, το χωριό ήταν γνωστό με την αλβανική απόδοση της ονομασίας του, Σεντιέλλα και κατοικείτο ως επί το πλείστον από μουσουλμάνους. Το 1913 μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου εγκαταστάθηκαν στον οικισμό ελληνικές οικογένειες από γειτονικές περιοχές, οι οποίες το 1924 αγόρασαν το μέχρι τότε τσιφλίκι.

Η Αγία Κυριακή είναι το πιο μικρό χωριουδάκι στην Πάργα

Η παραλία του Άι Γιαννάκη

Το καλοκαίρι η παραλία του Άι Γιαννάκη γεμίζει με κόσμο, αφού όλοι θέλουν να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά της και να φωτογραφήσουν το «άγριο» κομμάτι της με τους απόκρημνους βράχους. Είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης και αν έχετε μαζί σας τη φωτογραφική σας μηχανή, σίγουρα θα τη χρησιμοποιήσετε. Μόλις δείξετε τις φωτογραφίες που τραβήξατε από την άγρια φύση της παραλίας αυτής στους φίλους σας, σίγουρα θα τους πείσετε να την επισκεφθούν και εκείνοι.

Η Αγία Κυριακή είναι το πιο μικρό χωριουδάκι στην Πάργα

Αγία Κυριακή Πάργα: Ώρα για εξερεύνηση

Στη θέση Λύχνος υπάρχει άλλη μια παραλία αλλά και μεγάλες θαλάσσιες σπηλιές. Η μεγαλύτερη σπηλιά ονομάζεται Αφροδίτη και χρειάζεται σκάφος για να την «εξερευνήσετε». Ένα από τα κτίρια που θα προσέξετε είναι αυτό του πέτρινου δημοτικού σχολείου. Κάθε χρόνο, τον Ιούλιο, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Κυριακής, πραγματοποιείται μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι με ζωντανή μουσική και τοπικά εδέσματα.

Δείτε εδώ: Αξιοθέατα στην Πάργα!

Τι να κάνετε στο χωριό!

Στο χωριό υπάρχει ο ναός της Αγίας Κυριακής, που χτίστηκε το 1955. Μάλιστα το χρησιμοποιούσαν ως σχολείο μέχρι να φτιαχτεί το σημερινό. Τι να δοκιμάσετε; Στην περιοχή θα βρείτε εκλεκτό ελαιόλαδο, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ελαιοσάπουνα, αρωματικά φυτά και βότανα, ούζο, λικέρ κουμ κουάτ και ντόπια εσπεριδοειδή. Προμηθευτείτε και πάρτε τα μαζί σας πίσω στην πόλη για να σας θυμίζουν τον κρυμμένο αυτό παράδεισο που είναι ευλογημένος από το θεό.

Η παραθαλάσσια κωμόπολη της Πάργας

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram