Γνωρίστε το μουσείο κομπολογιού στο Ναύπλιο Αργολίδας

Μουσείο κομπολογιού Ναύπλιο: Από το 1963 αρχίζουν το μεγάλο τους ταξίδι στους δρόμους του κομπολογιού, που ακόμα συνεχίζεται. Συλλέγουν γνώση και σπάνια παλιά κομπολόγια από όλο τον κόσμο-Ινδουιστών, Βουδιστών, Μουσουλμάνων, Καθολικών κι Ελλήνων- από τις χώρες που ήκμασε ο Ελληνισμός (Μ. Ασία, Συρία, Αίγυπτος).

Το μουσείο κομπολογιού στο Ναύπλιο σήμερα

Από την ίδρυσή του έως και σήμερα το Μουσείο έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 75000 επισκέπτες. Σκοπός και αποστολή του Μουσείου είναι να διασώσει και να διαδώσει το παραδοσιακό ελληνικό κομπολόι. Το Μουσείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο διώροφο κτίριο στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, στην οδό Σταϊκοπούλου. Ο εκθεσιακός χώρος βρίσκεται στον άνω όροφο. Στο ισόγειο είναι το εργαστήριο του Μουσείου που συντηρεί τα παλιά κομπολόγια και κατασκευάζει πιστά αντίγραφα των παλαιών από χειροποίητες χάντρες που κατασκευάζονται σε ιδιόκτητα εργαστήρια στην Ανατολή. Το εργαστήριο συντηρεί τα παλιά κομπολόγια-κειμήλια των οικογενειών δωρεάν.

Γνωρίστε το μουσείο κομπολογιού στο Ναύπλιο Αργολίδας

Με μεράκι και αγάπη

Η περιέργεια, με έκανε να διαβώ το κατώφλι του πανέμορφου, διώροφου νεοκλασικού. Ο χώρος μικρός και αμέσως σε κάνει να νιώθεις ζεστασιά. Όπου και να γυρίσει το μάτι σου, βλέπεις κομπολόγια. Ότι και να ζητήσεις, ότι και να έχεις σκεφτεί, θα το βρεις εδώ. Σε διάφορα σημεία των τοίχων υπάρχουν αποσπάσματα από τον ελληνικό και ξένο τύπο που ασχολήθηκαν με την ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία αυτής της προσπάθειας. Την αρτιότητα του χώρου, έρχεται να συμπληρώσει το βιβλίο επισκεπτών, του οποίου οι σελίδες είναι γεμάτες αφιερώσεις, σε διάφορες γλώσσες.

Γνωρίστε το μουσείο κομπολογιού στο Ναύπλιο Αργολίδας

Μουσείο κομπολογιού Ναύπλιο: Το εργαστήριο

Το εργαστήριο (που βρίσκεται στο ισόγειο), ιδρύθηκε (μαζί με το Μουσείο) τον Απρίλιο του 1998. Ιδιοκτήτες του, ο Άρης Ευαγγελινός και η Ραλλού Γρομιτσάρη. Η ιστορία ξεκινάει το 1958, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί ζούσε ο παππούς του κ. Ευαγγελινού, εκεί έμαθαν τα μυστικά του κομπολογιού και ξεκίνησαν τη συλλογή τους. Το εργαστήριο συντηρεί τα παλιά κομπολόγια και δημιουργεί πιστά αντίγραφα των παλαιών από χειροποίητες χάντρες, περισσότερες των οποίων κατασκευάζονται σε εργαστήρια στην Ανατολή.

Εδώ, μπορείς να βρεις κομπολόγια από κεχριμπάρι (παλιάς και σύγχρονης κοπής), κοράλλια, ξύλα, κόκαλα, βακελίτη, κέρατα, κρύσταλλα, διάφορους καρπούς, μείγματα παλιών ρητινών, τεχνητή ρητίνη και πολλά ακόμα υλικά. Από αυτά, κατασκευάζονται (εκτός από τα αμέτρητα κομπολόγια, σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα) ιδιαίτερα φυλαχτά, κλειδοθήκες, αλλά και μοναδικά κοσμήματα, που αξίζει να δοκιμάσεις.

Γνωρίστε το μουσείο κομπολογιού στο Ναύπλιο Αργολίδας

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram