Μέγα Σπήλαιο Καλάβρυτα: To καταπληκτικότερο ιερό προσκύνημα της Ορθοδοξίας στην Πελοπόννησο, είναι η Ιερά Μονή του Μ. Σπηλαίου, η οποία προκαλεί δέος καθώς βρίσκεται στη σκιά απόκρημνου βράχου σε υψόμετρο 940 μέτρων. Επισκεφθείτε το σπήλαιο, προσκυνήστε, γνωρίστε τη μονή από κοντά και νιώστε το αίσθημα γαλήνης να σας κυριεύει.
Μέγα Σπήλαιο Καλάβρυτα!
Στη Μονή του Μ. Σπηλαίου η ψυχή του πιστού αισθάνεται τη μηδαμινότητά της, καθώς εισέρχεται στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του ναού μέσα στο κοίλωμα του σπηλαίου. Η πρόσβαση στη Μονή σήμερα είναι εύκολη και άνετη : από την Εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, στην παραλία Πλατάνου, υπάρχει ασφαλτοστρωμένη οδός, όπου μέσα από πυκνότατα δέντρα πλατάνων, πεύκων και ελάτων οδηγεί στη Μονή.
Σήμερα υψώνεται μεγαλοπρεπής – οκταόροφη – ανακαινισμένη και συνεχίζει την ιστορική πνευματική της πορεία. Διακρίνεται για την ηθική τάξη, την ευπρέπεια, την συνειδητή διακονία του Θεού και των ανθρώπων. Εδώ θα βρεθείς πραγματικά κοντά στον Θεό και θα γαληνέψεις.
Η παλαιότερη μονή της χώρας μας!
Η μονή πήρε το όνομά της από το σπήλαιο του Χελμού που βρίσκεται δίπλα της και είναι ένα επιβλητικό μνημείο για όλους τους επισκέπτες των Καλαβρύτων. Εκτός από την εικόνα της Παναγίας, το μουσείο της Μονής διαθέτει, μεταξύ άλλων, σημαντικά κειμήλια της επανάστασης του 1821, εικόνες μεγάλης αξίας αλλά κι ένα σπάνιο λάβαρο με τις μορφές τριών βυζαντινών αυτοκρατόρων. Είναι μεγάλης αξίας τόσο για την θρησκεία όσο και για την παράδοσή της Ελλάδας μας.
Η περιήγηση στο μοναστήρι:
Το μοναστήρι έχει πάνω από ογδόντα κελλιά χωρισμένα σε ορόφους, με το Καθολικό της Μονής τον ναό της Θεοτόκου να βρίσκεται στον τρίτο όροφο, αγιογραφημένος από τον ιερέα Μανουήλ Ανδρόνο.
Αριστερά του Καθολικού υπάρχει πέρασμα που οδηγεί σε άλλο επίπεδο που είναι κτισμένο το παρεκκλήσι της Οσίας Ευφροσύνης. Λειτουργεί για το κοινό από τις 8 το πρωί μέχρι και τη δύση του ηλίου και μπορείς να περιηγηθείς σε αυτό.
Μέγα Σπήλαιο Καλάβρυτα: Τι θα δείτε στη μονή
Το μοναστήρι γιορτάζει το δεκαπενταύγουστο στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στη Μονή αξίζει να δείτε το “Τρύπιο Λιθάρι”, άνοιγμα από το οποίο το φως του ήλιου περνά μόνο στις δύο Ισημερίες. Ακόμη την βραχώδη περιοχή “κισωτή” από την οποία τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943 έριξαν τους πατέρες της Μονής καθώς και πολλούς προσκυνητές και τον πύργο – φρούριο που βρίσκεται στην κορυφή του βράχου του Μεγάλου Σπηλαίου.