Λιτόχωρο Πιερίας αξιοθέατα: Η Πιερία είναι τόπος με μεγάλη φυσική και πολιτιστική ομορφιά. Στα βουνά της ο επισκέπτης θα συναντήσει τοπία μοναδικού κάλλους, γραφικά χωριά με θαυμάσια λαϊκή αρχιτεκτονική και μνημεία της λαϊκής θρησκευτικότητας, όπου οι κοινότητες του παρελθόντος, μέσα σε καιρούς δύσκολους, εξέφρασαν την αίσθησή τους του ωραίου και την πίστη τους στην ζωή.
Λιτόχωρο αξιοθέατα: Το φαράγγι του Ενιπέα
Παντού στον Όλυμπο και στο Λιτόχωρο ο φυσιολάτρης και πεζοπόρος έχει πολλά να δει και να θαυμάσει. Παντού τον περιμένει η φυσική ομορφιά – σε πλαγιές, κορυφές και χαράδρες. Εκεί, όμως, όπου η Φύση έχει σκορπίσει με περισσότερη απλοχεριά και ποικιλία τις ομορφιές της είναι στο φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, μια από τις ωραιότερες φυσικές περιοχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το φαράγγι, μήκους δέκα χιλιομέτρων, αρχίζει από την πασίγνωστη θέση Πριόνια, όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού, και οι πηγές του ποταμού, περνάει βόρεια από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θάλασσα. Στο βάθος η κοιλάδα σχηματίζει εικόνες ανεπανάληπτης ωραιότητας με τα νερά του Ενιπέα να καταλήγουν σε μικρές λίμνες κι ύστερα να εξαφανίζονται απότομα σε υπόγειες καταβόθρες.
Τουριστική ανάπτυξη
Η γραφική κωμόπολη ξεχωρίζει για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική μακεδονικού ρυθμού και τις εναλλαγές της πλούσιας βλάστησης που την περιβάλλει, σε μια εξαίσια αισθητική αρμονία. Αποτελεί σημαντικό τουριστικό θέρετρο με άρτια ξενοδοχειακή υποδομή και τη συνηθέστερη αφετηρία για ορειβατικές εξορμήσεις στο «βουνό των θεών». Η δημιουργία του οικισμού τοποθετείται στον 14ο αιώνα και σύμφωνα με ξένους αλλά και Έλληνες περιηγητές, στο παρελθόν η πλειονότητα των κατοίκων του ήταν ναυτικοί, ενώ λειτουργούσαν και πολυάριθμα εργαστήρια υφασμάτων (σκουτιά). Στο Λιτόχωρο κατέφυγε, επίσης, και ο Ρήγας Φεραίος μετά το φόνο του Τούρκου προκρίτου στο Βελεστίνο.
Λιτόχωρο αξιοθέατα: Δείτε τον Εθνικό Δρυμό!
Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, με τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, είναι ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας (κηρύχθηκε το 1938) και περιλαμβάνει 45.000 στρ. με βελανιδιές, μαυρόπευκα, οξιές, ρόμπολα, αλπική βλάστηση και 1.700 είδη φυτών (τα 23 ενδημικά). Ακόμα, έχουν καταγραφεί 32 είδη θηλαστικών, 108 είδη πτηνών, μεταξύ των οποίων και σπανιότατα αρπακτικά, πολλά είδη ερπετών και εντόμων και άφθονες πεταλούδες. Από το 1981, ο Όλυμπος έχει κηρυχθεί από την UNESCO διατηρητέο τμήμα της παγκόσμιας βιόσφαιρας.
Στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα ουζερί της περιοχής, θα απολαύσετε τη μακεδονίτικη κουζίνα, που χαρακτηρίζεται από κρεατικά, τυροκομικά προϊόντα και πίτες, ενώ για τη διασκέδασή σας λειτουργούν πολλά καφέ και μπαρ.