Εκδρομή στο φαράγγι του Βίκου

Το φαράγγι του Βίκου: Είναι ένα από από τα πιο ξακουστά στην χώρα μας και βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. Είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως και αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου – Αώου στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Φαράγγι Βίκου: Πώς δημιουργήθηκε

Το θαύμα αυτό της φύσης δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών. Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή που έχουν εντοπισθεί, χρονολογήθηκαν στο 40.000 προ Χριστού. Στον Βίκο συγκεντρώνεται ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Μάλιστα, τα βότανα που συναντούμε εκεί συχνά χρησιμοποιούνται στην ιατρική με θεραπευτικές ιδιότητες. Εννοείται, πρόκειται για μία προστατευμένη περιοχή που φιλοξενεί διάφορα είδη ζώων στην οποία απαγορεύεται η κτηνοτροφία και η υλοτομία. Αν σας αρέσει η περιήγηση στη φύση, εδώ θα βρείτε μερικές από τις ομορφότερες διαδρομές!

Φωτογραφίες από το φαράγγι του Βίκου:
Εκδρομή στο φαράγγι του Βίκου

Εκδρομή στο φαράγγι του Βίκου

Ο Εθνικός Δρυμός:

Από το 1973 και έπειτα λειτουργεί ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου, με σκοπό να προστατέψει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Η άγρια φύση και ομορφιά που υπάρχει στον Βίκο, απλώνεται μέχρι το βουνό του όρους Τύμφη στα Ζαγοροχώρια. Μέσα στα όρια του δρυμού υπάρχουν ορισμένα από τα κυριότερα χωριά του Ζαγορίου με πλούσια ιστορία και πολιτιστική παράδοση. Αυτά είναι το Μονοδένδρι, ο Βίκος και τα Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο. Περιμετρικά του Δρυμού υπάρχουν άλλα έξι χωριά του Ζαγορίου, η Αρίστη, το Άγιος Μηνάς, η Βίτσα, το Καπέσοβο, το Βραδέτο και το Βρυσοχώρι, και εκτός Ζαγορίου η Κόνιτσα, η Καλλιθέα και η Κλειδωνιά.

Δάση, ρέματα, πλούσια πρασινάδα και σπάνια χλωρίδα βρίσκεται εδώ! Εκτός όμως από τα φυτά, θα βρείτε ποικιλία ειδών πανίδας, ανάμεσά τους ερπετά και πτηνά. Εδώ ζουν ζαρκάδια, λύκοι, αλλά και η γνωστή αρκούδα Ursus Arctos που είναι υπό εξαφάνιση. Οποιαδήποτε ενόχληση και ανθρώπινη παρέμβαση στη χλωρίδα και πανίδα του Δρυμού απαγορεύεται αυστηρά!

Εκδρομή στο φαράγγι του Βίκου

Φαράγγι Βίκου: Η καλύτερη διαδρομή!

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, το φαράγγι του Βίκου είναι ένας μικρός παράδεισος. Κάντε πεζοπορία στο Φαράγγι του Βίκου και θα μας θυμηθείτε! Εδώ υπάρχουν ειδικοί που θα σας ξεναγήσουν και θα σας βοηθήσουν στο οδοιπορικό σας. Η καλύτερη διαδρομή για να ακολουθήσετε είναι αυτή που περνά από τη θέση Οξυά και από την θέση Μπελόη αντίστοιχα. Η θέα από τα σημεία αυτά είναι εκπληκτική. Είτε είστε οδικώς, είτε με τα πόδια, αφιερώστε λίγο χρόνο να τη θαυμάσετε!

Εκδρομή στο φαράγγι του Βίκου

Διαμονή στη φύση!

Zagori Philoxenia Hotel:

Όμορφα διακοσμημένα δωμάτια με όλες τις ανέσεις πλάι στη φύση. Από εδώ θα θαυμάσετε τη θέα, θα ακούσετε την ομορφιά του φυσικού τοπίου να σας μιλάει και θα δείτε από κοντά την άγρια φύση. Ζεστός και άνετος χώρος με εμπειρία στα καταλύματα, που προσφέρει πρωινό και όλες τις υπηρεσίες που θα χρειαστείτε στην εκδρομή σας. Ζητήστε ακόμη πληροφορίες για οδοιπορικά και για τα αξιοθέατα των Ζαγοροχωρίων, το προσωπικό θα χαρεί να σας κατατοπίσει. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα, μόλις μερικά χιλιόμετρα από το Φαράγγι του Βίκου και στο κέντρο του χωριού Μονοδένδρι.

Εκδρομή στο φαράγγι του Βίκου

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram