Εκδρομή στη Στυμφαλία: Η λίμνη των μύθων

Λίμνη Στυμφαλία: Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη της ορεινής Κορινθίας. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Το βάθος της Λίμνης στα σημεία οπού καλύπτεται μονίμως από νερό κυμαίνεται από 2 / 2,5 μέτρα την Άνοιξη και μισό (0,5) περίπου μέτρο στις αρχές του Φθινοπώρου. Τροφοδοτείται από τα νερά των ορεινών αυτών όγκων και από τον μικρό ποταμό Στύμφαλο. Έχει μικρή επιφάνεια, μόλις τέσσερα τετραγωνικά χλμ., που μεταβάλλεται όμως ανάλογα με την εποχή και την ποσότητα των νερών που δέχεται.

Εκδρομή στη Στυμφαλία: Η λίμνη των μύθων

Πόσο σημαντική είναι

Είναι σημαντική για την περιοχή, γιατί μεγάλο μέρος των νερών της χρησιμοποιείται για άρδευση
Ο Ανδριανός, κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, είχε κατασκευάσει υδραγωγείο και μετέφερε τα νερά της λίμνης στην Κόρινθο. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα νερά της μέσα από τη μία από τις δύο καταβόθρες που υπάρχουν στη λίμνη, βγαίνουν στο Κεφαλάρι του Άργους και ποτίζουν την Αργολική πεδιάδα.

Η λίμνη των μύθων

Η λίμνη αποτελούσε πάντοτε πηγή, μύθων ιστοριών αλλά και ζωής για την περιοχή. Σήμερα η περιοχή γύρω της είναι ένας εύφορος κάμπος που υδρεύεται από αυτήν. Είναι λίμνη γλυκού νερού με καλαμιώνες που τροφοδοτείται από πηγές και αποστραγγίζεται φυσικά από υπόγειους ποταμούς. Τέτοιες λίμνες είναι σπάνιες στην Πελοπόννησο και πολύ σημαντικός σταθμός για τα αποδημητικά πουλιά. Σε αυτά περιλαμβάνονται επίσης ο μικροτσικνιάς, ο πορφυροτσικνιάς, ο σφηκιάρης, ο καλαμόκιρκος, η πετροπέρδικα και οι φαλαρίδες, οι οποίες, μετά την απαγόρευση του κυνηγίου (1997) έχουν καταμετρηθεί σε 4.000 πουλιά.

Εκδρομή στη Στυμφαλία: Η λίμνη των μύθων

Λίμνη Στυμφαλία και Όρος Ζήρεια

Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία και ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αλλάζει όψη ανάλογα με τις εποχές και αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Εκδρομή στη Στυμφαλία: Η λίμνη των μύθων

Λίμνη Στυμφαλία: Οργανώστε μία μονοήμερη εκδρομή

Το πανέμορφο και φιλικό προς τα παιδιά Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι η αφορμή για μια εύκολη μονοήμερη της τελευταίας στιγμής με φόντο τους πορτοκαλοκόκκινους αμπελώνες και τις ελατόφυτες πλαγιές της Ζήριας. έτοια εποχή το τοπίο στους πρόποδες του βουνού είναι μαγικό, με τους κορινθιακούς αμπελώνες να παίρνουν όλα τα χρώματα του πορτοκαλί και του καφέ, μοναχικές συστάδες πανύψηλων δέντρων και καμία οικιστική παραφωνία. Πού και πού οι ορεινοί όγκοι της Ζήριας προβάλλουν επιβλητικοί αλλά και οικείοι – είναι από τα πιο «φιλικά» βουνά της Πελοποννήσου. Το μέρος θα σας μαγέψει!

Εκδρομή στη Στυμφαλία: Η λίμνη των μύθων

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram