Εκδρομή στα Άγραφα για τους λάτρεις του βουνού!

Άγραφα: Τα Άγραφα είναι ιστορική περιοχή και οροσειρά της κεντρικής Ελλάδας, η νότια απόληξη της Πίνδου. Καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και το δυτικό του νομού Καρδίτσας και χωρίζονται σε Θεσσαλικά Άγραφα και Ευρυτανικά Άγραφα. Η ψηλότερη κορυφή τους είναι η Καράβα με υψόμετρο 2.184 μέτρα.

Άγραφα: Το πιο κρυμμένο χωριό της Ευρυτανίας

Τον χειμώνα κοινώς είναι δύσκολα τα πράγματα. Η ασφαλτόστρωση έχει θεωρητικά ξεκινήσει εδώ και κάμποσα χρόνια, ωστόσο ακόμη φτάνει μέχρι τη Βαρβαριάδα, με μερικά έξτρα «μπαλώματα» έως το Μοναστηράκι και στις απότομες στροφές που εισχωρούν στα χωριά. Η διαπλάτυνση και οι εργασίες φτάνουν κοντά στο χωριό  Άγραφα.

Εκδρομή στα Άγραφα για τους λάτρεις του βουνού!

Το φυσικό τοπίο θα σας συναρπάσει

Σε αυτό το σύμπλεγμα που προκαλεί δέος, νιώθεις την ασημαντότητα του ανθρώπου έναντι της φύσης, αφουγκράζεσαι την απόλυτη σιωπή. Οδηγείς σε χωμάτινες στροφές- «πέταλα», σε στενά περάσματα στο χείλος του γκρεμού και σε γέφυρες που τρίζουν από τη δύναμη του νερού. Στέκεσαι «σούζα» μπροστά σε γιαγιάδες με τραχιά χέρια και καθαρά βλέμματα. Δεν έρχεσαι έτσι απλώς για τουρισμό. Έρχεσαι για να ταυτιστείς με τη φύση και τη ζωή στα βουνά, να βρεις κάτι πέρα για πέρα αληθινό· άλλοτε και τον εαυτό σου.

Εκδρομή στα Άγραφα για τους λάτρεις του βουνού!

Η ζωή στα Άγραφα

Στα Άγραφα το σχολείο λειτουργεί με τέσσερα παιδιά, τα τρία καφενεία όλο και κάτι μαγειρεύουν, οι κάτοικοι εδώ είναι γύρω στους 80. «Παλιά ήταν η έδρα του δήμου. Τώρα που η μισή Ευρυτανία είναι ένας δήμος, μεταφέρθηκε στο Κερασοχώρι. Αλλά τα γνήσια Άγραφα είναι επτά χωριά», λέει η κ. Νίκη του ομώνυμου ξενώνα-ταβέρνα και βάζει στο ραδιόφωνο Δεύτερο Πρόγραμμα. Τα καλοκαίρια όλα τα χωριά ζωντανεύουν. Επισκέπτες και κυρίως ντόπιοι που ζουν στις πόλεις έρχονται για διακοπές. Τον χειμώνα, την περιοχή επιλέγουν πραγματικοί ταξιδευτές, πολλοί μοτοσικλετιστές και πεζοπόροι.

Εκδρομή στα Άγραφα για τους λάτρεις του βουνού!

Τουριστικές υποδομές

Η περιοχή δεν έχει την τουριστική ανάπτυξη της υπόλοιπης Ευρυτανίας. Διαθέτει λίγους αλλά αξιοπρεπείς ξενώνες και παραμένει πόλος έλξης για ορειβάτες και εραστές του εναλλακτικού τουρισμού που απολαμβάνουν το ράφτινγκ στον Ταυρωπό και το κανό καγιάκ στην τεχνητή Λίμνη Κρεμαστών. Το χωριό Άγραφα δεσπόζει στην περιοχή, είναι το μεγαλύτερο, διαθέτει ξενώνες, ταβέρνες και καφενεία. Από εδώ φεύγει δρόμος που συνδέει την Ευρυτανία με τη Λίμνη Πλαστήρα. Καθένα από τα μικρά χωριά έχει την ιστορία του και οι ντόπιοι θα χαρούν να σας την αφηγηθούν πίνοντας μαζί σας ένα τσιπουράκι στα καφενεία.

Εκδρομή στα Άγραφα για τους λάτρεις του βουνού!

Παρόμοια Άρθρα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους λάτρεις του...

Προτεινόμενα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...

Νηρηίδες Luxury Villas Hotel

Tο Νηρηίδες Luxury Villas Hotel αποτελεί ένα εξαιρετικό καταφύγιο...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram