Πάρνηθα εκδρομή: Αφού ετοιμαστήκαμε βάζοντας γάντια, κασκόλ και σκούφους, γιατί η θερμοκρασία ήταν αρκετά χαμηλή , πήραμε το μονοπάτι που από τους Θρακομακεδόνες ανεβαίνει τη Χούνη. Φτάνοντας  στη διασταύρωση για το καταφύγιο Μπάφι το παρακάμψαμε και φύγαμε δεξιά  για τη Μόλα.

Ορειβασία στηνΠάρνηθα

Τα ορειβατικά καταφύγια της Πάρνηθας είναι δύο, το Μπάφι και το Φλαμπούρι. Αμφότερα σούπερ δραστήρια, διοργανώνουν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πεζοπορίες και ξεναγήσεις, ποδηλατάδες, τοξοβολία για τα πιτσιρίκια, εξερεύνηση στο σπήλαιο του Πανός και άλλα πολλά και ωραία, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά στα αντίστοιχα site τους.

Σανατόριο Πάρνηθας

Η γνωστότερες διαδρομές

Μόλα – Κατσιμίδι: Εύκολη, κατηφορική διαδρομή διάρκειας περίπου δύο ωρών, που καταλήγει… στρατηγικά στο Κατσιμίδι, για το απαραίτητο τσιμπούσι που θα αναπληρώσει τις χαμένες σας θερμίδες. Η διαδρομή περνά μέσα από πυκνά ελατοδάση και απολαμβάνει πανοραμική θέα στον ευβοϊκό κόλπο.

Μόλα – Παλιομήλεσι – Σφενδάλη: Τρίωρη διαδρομή που κινείται αρχικά σε δασικό δρόμο, και στη συνέχεια παράλληλα με την κοίτη του ρέματος Παλιομήλεσι. Περνά μέσα από πυκνά δάση ελάτων και πεύκων, και πλάι σε πηγές με θεόρατα πλατάνια για να καταλήξει στο σιδηροδρομικό σταθμό της Σφενδάλης.

Τι θα δείτε στα καταφύγια στην Πάρνηθα

Και στα δύο μπορείτε να πάτε με το αυτοκίνητο, συνδυαστικά μπορεί όμως να λειτουργήσει και το τελεφερίκ του περίφημου Regency Casino Mont Parnes, η μετακίνηση με το οποίο είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσετε έστω μία φορά. Αν, πάλι, ανήκετε σε αυτούς που επιθυμούν να κουραστούν λιγάκι, να κερδίσουν όμως την επαφή με τη φύση, υπάρχει και η επιλογή της πεζοπορίας, οπότε θα ανεβείτε μέχρις εδώ με τον εξοπλισμό σας, κάμποσο χρόνο στη διάθεσή σας, κέφι και κουράγιο.

Τα μονοπάτια είναι πολλά και σηματοδοτημένα και ο βαθμός δυσκολίας τους ποικίλλει. Το ίδιο και τα σημεία απ’ όπου μπορείτε να ξεκινήσετε, ενώ ένα από τα σημαντικά plus της εξόρμησης είναι ότι το βουνό προσεγγίζεται όχι μόνο με το αυτοκίνητο, αλλά και με τον προαστιακό. Τέλος, εκτός από τα καταφύγια με την τίμια κουζίνα και την πολύ φιλική εξυπηρέτηση, υπάρχουν και οι χασαποταβέρνες της Χασιάς για ένα γευστικό κλείσιμο της εκδρομής σε πιο ρουστίκ τόνους.

Πάρνηθα