Έδεσσα: Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός

Έδεσσα: Η Έδεσσα (παλαιότερα ονομάζονταν παράλληλα Βοδενά ή Πόλη των Νερών) είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Έδεσσας και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πόλη είναι φημισμένη για τους καταρράκτες της και όχι μόνο! Πάμε να τη γνωρίσουμε καλύτερα: Εδώ θα βρείτε έναν πλήρη ταξιδιωτικό οδηγό αλλά και πληροφορίες για τα σπουδαιότερα αξιοθέατα στην Έδεσσα.

Έδεσσα: Τι θα δείτε!

Το πάρκο των καταρρακτών: Οι καταρράκτες της Έδεσσας είναι αναμφίβολα το highlight του τόπου. Εκπληκτικής ομορφιάς καταπράσινος χώρος με λιθόστρωτα δρομάκια, πέτρινα γεφύρια και φοβερή θέα, όπου δεσπόζει ο κάθετος καταρράκτης Κάρανος (Τσιρί-Παπά), που πέφτει από ύψος 70 μέτρων, ενώ στη βάση του υπάρχει υδροηλεκτρικός σταθμός.

Πίσω από τον Κάρανο βρίσκεται το σπήλαιο των καταρρακτών, με θολωτή οροφή, σταλαγμίτες και σταλακτίτες καθώς κι ένα πέτρινο γεφυράκι από το οποίο μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον κάμπο μέσα από τα νερά του καταρράκτη. Λίγο πιο κάτω είναι και ο διπλός καταρράκτης Λάμδα, με το νερό να πέφτει κλιμακωτά και να καταλήγει σε δύο λίμνες.

Έδεσσα: Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός

Εδώ θα βρείτε περισσότερα για το νοστιμότερο φαγητό στην Έδεσσα!

Βαρόσι: Ο χριστιανικός μαχαλάς που αξίζει να δεις

Δίπλα στο μουσείο βρίσκεται το Βαρόσι, ένας από τους τρεις χριστιανικούς μαχαλάδες της πόλης κατά την Τουρκοκρατία. Υποδειγματικά αναστυλωμένα τα χρωματιστά σπίτια και τα αρχοντικά με τη μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, δίνουν μια εικόνα της παλιάς πόλης. Συναρπαστικός είναι ένας περίπατος στα λιθόστρωτα, τα παραδοσιακά καλντερίμια της συνοικίας.

Η ιστορική Πέλλα της Μακεδονίας είναι ευλογημένος τόπος

Επισκεφθείτε την αρχαία Έδεσσα

Η πόλη αναπτυσσόταν σε δύο επίπεδα (στην Άνω Πόλη ή Ακρόπολη πάνω στο βράχο όπου βρίσκεται και η σημερινή Έδεσσα και στην Κάτω Πόλη, στους πρόποδες του βράχου στον καταπράσινο κάμπο του Λόγγου) και βρισκόταν πάνω σε ένα σημαντικό οδικό άξονα, τη Βασιλική Οδό, η οποία έγινε επί Ρωμαϊκών χρόνων Εγνατία Οδός.

Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα από τους Νεολιθικούς χρόνους, την Εποχή του Χαλκού και την Εποχή του Σιδήρου, ενώ έχουν αποκαλύψει τμήμα του τείχους στην Άνω και την Κάτω Πόλη, νεκροταφεία και κτίρια. Ξεχωρίζουν το αρχαίο τείχος (κατασκευάστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα) και η κεντρική πλακόστρωτη οδός, με μήκος 80 μ., που περιστοιχίζεται από στοές και κτίρια κυρίως της Παλαιοχριστιανικής εποχής.

Έδεσσα: Ένας πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram