Διακοπές στο Λιτόχωρο Πιερίας; Τι θα συναντήσετε

Λιτόχωρο: Το Λιτόχωρο είναι κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με πληθυσμό 6.995 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Βρίσκεται το νότιο τμήμα του νομού, στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου, 23 χλμ. της Κατερίνης και απέχει 92χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Τα καλύτερα αξιοθέατα στο Λιτόχωρο, η φημισμένη Πλάκα και πολλές εκπλήξεις σε περιμένουν!

Λιτόχωρο: Το ”σκαλοπάτι” για τον Όλυμπο

Χτισμένο στις υπώρειες του Ολύμπου, το Λιτόχωρο, η κωμόπολη της Πιερίας με την αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή και τουριστική κίνηση, αποτελεί τη συνήθη αφετηρία υπέροχων ορειβατικών εξορμήσεων στον επιβλητικό όγκο του ψηλότερου βουνού της χώρας μας. Η ίδρυση του οικισμού του Λιτοχώρου, έδρας του Δήμου Δίου – Ολύμπου, τοποθετείται στο 14ο αιώνα. Στα χρόνια της Tουρκοκρατίας κλέφτες και αρματολοί δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου και του Oλύμπου.

Διακοπές στο Λιτόχωρο Πιερίας; Τι θα συναντήσετε

Δίπλα από το βουνό των θεών!

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσελκύουν τα διατηρούμενα δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής (στα σοκάκια του οικιστικού πυρήνα του Λιτοχώρου), το κτίριο του Α’ Δημοτικού Σχολείου (πρώην Αστική Σχολή, κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα), η Δημοτική Πινακοθήκη Λιτοχώρου «Βασίλειος Ιθακήσιος», το πάρκο Κατούνια (με χώρους άθλησης και αναψυχής, το μνημείο των πεσόντων κατά τα έτη 1912-1922 και τις προτομές των πρωτεργατών της επανάστασης του Ολύμπου το 1878), η θέση «Μύλοι», με πλατάνια, τρεχούμενα νερά και παλαιούς νερόμυλους, καθώς και τα ξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αποστόλων και του Προφήτη Ηλία.

Διακοπές στο Λιτόχωρο Πιερίας; Τι θα συναντήσετε

Διαβάστε ακόμη: Πού θα βρείτε το καλύτερο φαγητό στο Λιτόχωρο Πιερίας!

Δραστηριότητες στο Λιτόχωρο

Οι ορειβατικές διαδρομές στο βουνό είναι εννέα, με πιο δημοφιλή αυτήν που οδηγεί από το Λιτόχωρο στα Πριόνια, μέσω του φαραγγιού του Ενιπέα (ορειβατικό μονοπάτι Ε4). Κοντά στα Πριόνια, τα νερά του ποταμού σχηματίζουν μικρές φυσικές πισίνες. Αν θέλετε να συνεχίσετε, λίγα χιλιόμετρα πριν από τα Πριόνια (θέση «Γκορτσιά»), ξεκινά η διαδρομή για το Οροπέδιο των Μουσών (υψόμ. 2.600 μ.) και από εκεί για τις ψηλότερες κορυφές του βουνού. Ορειβατικές διαδρομές στον Όλυμπο ξεκινούν επίσης από το Δίον και την Πέτρα. Στο βουνό υπάρχουν τα καταφύγια «Δ. Μπουντόλας» (υψόμ. 930μ.), «Σπ. Αγαπητός» (υψόμ. 2.100 μ.,), «Χρ. Κάκαλος» (υψόμ. 2.650 μ.,) και «Γ. Αποστολίδης» (υψόμ. 2.760 μ.,). Αναλυτικά στοιχεία για τις διαδρομές και τους χάρτες θα βρείτε στο site του Δήμου Δίου-Ολύμπου.

Διακοπές στο Λιτόχωρο Πιερίας; Τι θα συναντήσετε

Παρόμοια Άρθρα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους λάτρεις του...

Προτεινόμενα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...

Νηρηίδες Luxury Villas Hotel

Tο Νηρηίδες Luxury Villas Hotel αποτελεί ένα εξαιρετικό καταφύγιο...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram