Διακοπές στην Αρκαδία και τα χωριά της!

Αρκαδία: Βάση για τις εξορμήσεις στην Αρκαδία αποτελεί η Τρίπολη, η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό στην έναρξη της επανάστασης του 1921 και η οποία σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για όσους επιθυμούν ταυτόχρονα επαφή με τη φύση και την ιστορία του τόπου μας.

Η Αρκαδία και τα χωριά της

Η Ορεινή Αρκαδία, η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα, η Καρύταινα κα συνδέονται με ένα άρτιο οδικό δίκτυο που κάνει εύκολη της ζωή του επισκέπτη. Οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα: την κάνουν και απολαυστική. Για τους λάτρεις των δυνατών συγκινήσεων και των extreme sports ο Λούσιος τους περιμένει για ράφτινγκ και πεζοπορία στις όχθες του. Και, επειδή, όταν θα φύγετε η Αρκαδία θα σας λείπει, φροντίστε να περάσετε και από τα καταστήματα με τα τοπικά προϊόντα, ζυμαρικά και γλυκά για όλα τα γούστα, ώστε να έχετε κάτι να σας την θυμίζει. Μέχρι το επόμενο σας ταξίδι που θα απολαύσετε τα αξιοθέατα της Αρκαδίας!

Διακοπές στην Αρκαδία και τα χωριά της!

Γνωρίστε τη Βυτίνα

Αν αυτό που σας ενδιαφέρει περισσότερο είναι τα χειμερινά σπορ, τότε η Βυτίνα που βρίσκεται αρκετά κοντά στο χιονοδρομικό του Μαινάλου είναι μια καλή επιλογή. Για να είμαι ειλικρινής, σε σχέση με άλλα χωριά μου αρέσει λιγότερο και συνήθως δεν την επιλέγω για διαμονή, ωστόσο πάντα φροντίζω να περάσω από κει, γιατί έχει άλλες χάρες: πολύ καλές ταβέρνες με νόστιμο, «αληθινό» φαγητό, μερικά ωραία café και κυρίως πολλά μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα.

Από εδώ πάντα φεύγω φορτωμένη όσπρια, ζυμαρικά, βότανα, εξαιρετικό ελατίσιο μέλι και, όταν η εποχή το επιτρέπει, ακόμα και τυριά. Η Βυτίνα είναι η καρδιά της ευρύτερης περιοχής, οπότε προσφέρεται και για επίσκεψη μεσοβδόμαδα, καθώς είναι ιδιαίτερα ζωντανή και δεν υπάρχει περίπτωση να αντικρίσετε ένα χωριό-φάντασμα. Αυτό από μόνο του νομίζω ότι είναι ισχυρό κίνητρο να την επισκεφτεί κανείς. Μην παραλείψετε να κάνετε έναν περίπατο κάτω από τα πλατάνια και τους σφενδάμους στο παλιό «νυφοπάζαρο» της Βυτίνας, τον περίφημο «Δρόμο της Αγάπης», που υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στους ρομαντικούς και στους ερωτευμένους κατά το παρελθόν.

Διακοπές στην Αρκαδία και τα χωριά της!

Διακοπές στη Στεμνίτσα

Από τα πιο αγαπημένα χωριά της Αρκαδίας, η Στεμνίτσα συναγωνίζεται τη Δημητσάνα σε ομορφιά. Από τα μεταβυζαντινά χρόνια αποτελεί αργυροχρυσοχοϊκό και μεταλλουργικό κέντρο, ενώ σήμερα λειτουργεί εκεί παραδοσιακή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας. Τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει κάμποσα χαριτωμένα καταστήματα με κοσμήματα και το χωριό έχει αποκτήσει ένα καλλιτεχνικό προφίλ. Στην Πλατεία Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας καθίστε οπωσδήποτε για έναν καφέ στη «Γερουσία», το παραδοσιακό καφενείο που λειτουργεί από το 1870 και διατηρεί τη γοητεία, την ξυλόσομπα και τους… παππούδες του.

Στην πλατεία υπάρχουν και ψησταριές με τα απαραίτητα κοψίδια, σε περίπτωση που πεινάτε. Αν δεν έχετε επιλέξει να μείνετε σε έναν από τους πολλούς ξενώνες του χωριού, καλό είναι να αποφύγετε να πάρετε νύχτα τον δρόμο προς Δημητσάνα, γιατί συχνά πιάνει ομίχλη, από αυτές που δεν βλέπεις απολύτως τίποτα και κυρίως πού ακριβώς είναι ο γκρεμός. Και μια και δίνω συμβουλές προς οδηγούς, να συμπληρώσω ότι τον χειμώνα, νωρίς το πρωί, υπάρχει παγετός, ο οποίος στα σημεία που δεν βλέπει ο ήλιος αντέχει για ώρες. Πρόκειται για ένα μάθημα που μας κόστισε μια γερή τρομάρα, ένα φτερό, ένα φανάρι κι ένα παρμπρίζ, οπότε καλό είναι να το λάβετε υπόψη.

Διακοπές στην Αρκαδία και τα χωριά της!

Το κάστρο της Καρύταινας στην Αρκαδία

Την τελευταία μέρα φτάνουμε στον τελευταίο σταθμό μας, την επιβλητική Καρύταινα, με το κάστρο που στέγαζε τον Κολοκοτρώνη το 1821 αλλά και τη γέφυρα του Αλφειού με τα 6 τόξα. Οι βόλτες στο γραφικό χωριό δεν έχουν τελειωμό και εμείς, εξαντλημένοι πια, αναζητούμε το νυχτερινό κατάλυμά μας σε έναν παραδοσιακό, πέτρινο ξενώνα. Οι μέρες δεν έχουν πια σημασία καθώς το τετραήμερό μας έχει πάρει μακριά την καθιερωμένη Κυριακάτικη θλίψη… Οι εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη και οι καθημερινές αποκτούν την ομορφιά μιας αργίας μέσα στην καταπράσινη φύση. Μετά από ένα ακόμη «γερό» πρωινό στη γραφική πλατεία της Καρύταινας, ανηφορίζουμε για το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας, που απέχει μόλις 25 χλμ. από την Τρίπολη.

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram