Γνωρίστε τη Στενή στη Βόρεια Εύβοια

Στενή Ευβοίας: Ξεκινώντας από την Χαλκίδα θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για την βόρεια Εύβοια. Στη Νέα Αρτάκη, θα δείτε την ταμπέλα για την Στενή και στρίβοντας δεξιά θα ακολουθήσετε τον δρόμο που οδηγεί στην καρδιά της Κεντρικής Εύβοιας. Μετά από λίγα χιλιόμετρα, το τοπίο αρχίζει να γίνεται ορεινό ενώ η αποκάλυψη των δύο ορεινών όγκων, της Δίρφυς και του Ξηροβουνίου, θα σας «ανοίξει την όρεξη» για όσα ακολουθήσουν.

Τριήμερο στη Στενή Ευβοίας!

Η Στενή βρίσκεται σε υψόμετρο 400 μέτρων, στις παρυφές του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, της Δίρφυς (1.743μ). Τα σπίτια της είναι χτισμένα στης πλαγιές του βουνού ενώ στα αριστερά και απέναντι τους, δεσπόζει το συγκρότημα βράχων Καραούλι, που προκαλεί σήμερα αρκετούς τολμηρούς αναρριχητές προσφέροντας ένα σχετικά νέο αναρριχητικό πεδίο.

Γνωρίστε τη Στενή στη Βόρεια Εύβοια

Γνωρίστε το χωριό

Το χωριό έχει περίπου 1.000 μόνιμους κατοίκους και αποτελείται από τρεις οικισμούς. Την Πάνω και την Κάτω Στενή και τον σχεδόν εγκαταλειμμένο οικισμό του Πύργου, γνωστό και ως Σκουντέρι. Τα χρόνια της τουρκοκρατίας η περιοχή ονομαζόταν Κλεισούρα, δηλαδή απρόσιτη, και ήταν λημέρι των «Κλαριτών», όπως ονόμαζαν τότε τους κλέφτες και τους αρματολούς της περιοχής. Την Κλεισούρα λέγεται ότι ποτέ δεν μπόρεσαν να την πατήσουν οι Τούρκοι στα 400 χρόνια της σκλαβιάς. Εκεί θα βρείτε και το Καραούλι, έναν μεγάλο βράχο που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για την εποπτεία ολόκληρης της περιοχής και που σήμερα έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των αναρριχητών.

Γνωρίστε τη Στενή στη Βόρεια Εύβοια

Τα γραφικά δρομάκια του οικισμού

Η Στενή διατηρεί κάποια γραφικά δρομάκια, πολλά πλατάνια και τρεχούμενα νερά, αλλά της λείπει η συνοχή. Τις πιο ωραίες γειτονιές τις συναντά κανείς ανεβαίνοντας τα μικρά σοκάκια από την πλατεία και περνώντας από τις συνοικίες Κούκος και Αλωνάκι. Γενικά το χωριό είναι ένα οικιστικό αμάλγαμα, με κάθε σπίτι να λέει και μια ιστορία… πότε χτίστηκε, πότε έγινε το πρώτο πανωσήκωμα και η προέκταση, ποια είναι η οικονομική κατάσταση του ιδιοκτήτη.

Γνωρίστε τη Στενή στη Βόρεια Εύβοια

Στενή Ευβοίας: Το περίφημο μανιταροπωλείο!

Στη διαδρομή προς τη Στενή κάντε στάση στο περίφημο μανιταροπωλείο. Εδω θα βρούμε ποικιλίες μανιταριών, ζυμαρικά με μανιτάρια, σάλτσες, σούπες, ντρεσινγκ και μυρωδάτα λάδια τρούφας. Στο κατάστημα υπάρχουν όσπρια, ξηροί καρποί αλλά και δικό τους τσίπουρο.

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram