Άρτα: Γνώρισε καλύτερα το σήμα-κατατεθέν της Ηπείρου

Άρτα: Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το φημισμένο πέτρινο γεφύρι της Άρτας, σήμα κατατεθέν της πόλης, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα. Η Άρτα έχει σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229) και δείγματά της αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών, του Αγίου Βασιλείου και της Παρηγορίτισσας, ένα εντυπωσιακό Βυζαντινό κτίσμα κυβόσχημο του 13ου αιώνα, μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο με σπουδαία μωσαϊκά.

Άρτα: Γνώρισε καλύτερα το σήμα-κατατεθέν της Ηπείρου

Για περισσότερα αξιοθέατα στην Άρτα δείτε εδώ!

Άρτα: Η ιστορία της

Χτισμένη στις παρυφές του λόφου της Περάνθης, στις όχθες του ποταμού Άραχθου (από τον οποίο αρδευόταν η αρχαία Αμβρακία), η Άρτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το διεθνώς διάσημο γεφύρι της. Ο θρύλος θέλει εντοιχισμένη στα θεμέλιά του τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Μετά τη λεηλασία της από τους Ρωμαίους, το 168 π.Χ., οι κάτοικοί της κατέφυγαν στη Νικόπολη. Έχει διατελέσει πολλές φορές πρωτεύουσα, ενώ ως αρχαία Αμβρακία υπήρξε πρωτεύουσα του κράτους του βασιλιά των Μολοσσών, Πύρρου. Το 1204 έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και γνώρισε μεγάλη ακμή.

Άρτα: Γνώρισε καλύτερα το σήμα-κατατεθέν της Ηπείρου

Το χωριό Πέτα

Στο Πέτα, 8 χλμ. ανατολικά, χωριό με παραδοσιακά σπίτια, χτισμένο αμφιθεατρικά σε λόφο με θέα στην πόλη της Άρτας. Αξίζει να επισκεφθείτε την τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Γεωργίου (18ου αι.), στην όμορφη πλατεία με τα πλατάνια και τα παραδοσιακά καφενεία, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ντόπιο τσίπουρο και λικέρ. Στο Μοναστήρι της Παναγίας (18ου αι.), θα δείτε ένα μικρό χρυσοκέντητο επιτάφιο του 1643, δύο επίχρυσες λειψανοθήκες και ευαγγέλιο του 1833.

Πότε είναι καλύτερο να επισκεφθείτε την Άρτα;

Η πόλη της Άρτας χαρακτηρίζεται από σχετικά ήπιους χειμώνες με θερμοκρασίες που σπάνια αγγίζουν τιμές υπό του μηδενός, παρόλο που ο ψυχρός άνεμος από την οροσειρά των Τζουμέρκων, ειδικά τις πρωινές ώρες, κάνει αισθητό το κρύο. Ο επισκέπτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, να συναντήσει υψηλά επίπεδα υγρασίας και πολλές βροχοπτώσεις.

Συχνά οι βροχοπτώσεις είναι έντονες και διαρκούν για πολλές συνεχόμενες ημέρες, κυρίως το διάστημα από το Νοέμβριο έως και το Μάρτιο. Τα καλοκαίρια οι θερμοκρασίες είναι σχετικά υψηλές και ορισμένες φορές ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, η ζέστη είναι έντονη. Οι πιο θερμοί μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος.

Άρτα: Γνώρισε καλύτερα το σήμα-κατατεθέν της Ηπείρου

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram