Άγιος Σπυρίδωνας: Περιήγηση στο Ναύπλιο

Άγιος Σπυρίδωνας Ναύπλιο: Μια επίσκεψη στο Ναύπλιο δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και περιπάτους στα περίφημα σοκάκια της παλιάς πόλης. Εκεί, θα δεις εικόνες που θα σε γυρίσουν στο παρελθόν. Σε ένα από  αυτά, στην Καποδιστρίου, θα συναντήσεις τον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, μπροστά από την μικρή πλατεία, που έχει πάρει το όνομα της από τον ιερό ναό.

Άγιος Σπυρίδωνας Ναύπλιο – Ιστορία

Ο ναός κτίστηκε το 1702 με έξοδα της αδελφότητας των ορθοδόξων Ελλήνων του Ναυπλίου. Το έτος ανέγερσής του αναφέρει επιγραφή γραμμένη με ιαμβικούς στίχους στην ανατολική πλευρά του ναού. Στην ίδια πλάκα αναφέρεται πως ο ναός χτίστηκε, αφού γκρεμίστηκε προηγούμενος ναός.

Όπως μαρτυρούν πηγές, το 1696 εκεί υπήρχε ναός που υπέστη ζημιές κατά την περίοδο του πολέμου. Η μονόκλιτη βασιλική του Αγίου Σπυρίδωνα έχει σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με οκτάγωνο τρούλο και ημιεξάπλευρη κόγχη ιερού. Η αγιογράφησή του έγινε με δωρεά ιδιώτη του Ναυπλίου, το 1902. Στο αριστερό προσκυνητάρι του ναού υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, στήριγμα των κατοίκων, όταν το 1928 έπληξε τον τόπο επιδημία πανώλης.

Άγιος Σπυρίδωνας: Περιήγηση στο Ναύπλιο

Βόλτα στην πλατεία

Στη μικρή πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα συναντά κανείς παλαιά σπίτια του 18ου και του 19ου αιώνα, ενώ επί της οδού Καποδιστρίου υπάρχουν δύο τουρκικές κρήνες του 18ου αιώνα, οι οποίες φέρουν πλάκες με αραβική επιγραφή. Η επιγραφή της κρήνης που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα αναφέρει ότι ο Τούρκος αγάς Μαχμούτ έχτισε το 1734 με 1735 αυτή την όμορφη κρήνη για τα άλογα. Λίγο πιο δίπλα, απέναντι από την είσοδο του ναού, μπορεί κανείς να διακρίνει τα ίχνη ενός τούρκικου χαμάμ.

Άγιος Σπυρίδωνας: Περιήγηση στο Ναύπλιο

Άγιος Σπυρίδωνας Ναύπλιο: Η μεγάλη γιορτή

Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα γιορτάζει και τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας και στις 3 Δεκεμβρίου παραμονή της γιορτής, γίνεται η περιφορά της εικόνας της με μεγάλες τιμές και στην οποία παρίστανται τοπικοί φορείς της πόλης. H εικόνα της Αγίας θεωρείται θαυματουργή, αφού το 1928 μετά την ασθένεια της πανώλης (πανούκλα) που έπληξε το Ναύπλιο, οι κάτοικοι αποφάσισαν να παρακαλέσουν την Αγία Βαρβάρα, λιτανεύοντας την εικόνα της σε όλη την πόλη και εκείνη τους έσωσε.

Άγιος Σπυρίδωνας: Περιήγηση στο Ναύπλιο

Παρόμοια Άρθρα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους λάτρεις του...

Προτεινόμενα

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...

Νηρηίδες Luxury Villas Hotel

Tο Νηρηίδες Luxury Villas Hotel αποτελεί ένα εξαιρετικό καταφύγιο...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram