5 χωριά στα Τζουμέρκα που θα σε ξετρελάνουν

Τζουμέρκα χωριά: Τα ομορφότερα αξιοθέατα στα Τζουμέρκα, ο καταρράκτης Τζουμέρκων με τα τρεχούμενα νερά και η άγρια φύση την ορεινών χωριών θα σας συναρπάσουν. Δείτε μία λίστα με τα πέντε χωριά που δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφθείς αν θέλεις να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία της άγριας ομορφιάς του βουνού!

Τζουμέρκα χωριά: Αμπελοχώρι

Το Αμπελοχώρι βρίσκεται στο Β.Δ τμήμα των Τζουμέρκων και περιβάλλεται από τον Άραχθο και τον Καλαρρύτικο ποταμό. Συνορεύει με τα Πράμαντα, τους Ραφταναίους, τα Κατσανοχώρια και τους Χουλιαράδες. Κατά την τελευταία απογραφή του έτους 2011 υπήρχαν 100 μόνιμοι κάτοικοι. Υπάρχουν αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής στο χωριό.

Πράμαντα Ιωαννίνων: Η ομορφότερη θέα στα Τζουμέρκα

Γνώρισε το Σύρρακο!

Τα Τζουμέρκα είναι μια περιοχή με επιβλητική ομορφιά, ένα φυσικό τοπίο όπου συνυπάρχουν αρμονικά οι ορεινοί όγκοι, με την πλούσια βλάστηση και το υγρό στοιχείο. Η περιοχή των Τζουμέρκων βρίσκεται στο νότιο και ανατολικό τμήμα της περιφέρειας Ηπείρου και διοικητικά ανήκει μερικώς στον Νομό Ιωαννίνων και μερικώς στον Νομό Άρτας.

Το Σύρρακο, το ιστορικό κεφαλοχώρι της Πίνδου, είναι ένας πανέμορφος οικισμός με πλούσια πολιτισμική παράδοση, χτισμένος σε υψόμετρο 1200μ. και σε απόσταση 52χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Η ονομασία Συρράκο πιθανόν προήλθε από τη λέξη Σεράκου που σημαίνει φτωχός, άγονος τόπος. Πετρόχτιστα παραδοσιακά γεφύρια, λιθόστρωτα καλοφτιαγμένα καλντερίμια, εντυπωσιακά αρχοντικά, τόξα και καμάρες, αναπαλαιωμένοι ξενώνες, παραδοσιακές γραφικές ταβέρνες, πετρόχτιστες βρύσες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του Συρράκου.

Γνωρίστε την άγρια φύση στα Τζουμέρκα!

Τζουμέρκα χωριά: Εκδρομή στα Άγναντα

Πρόκειται για ένα Τζουμερκοχώρι πνιγμένο κυριολεκτικά από τα έλατα, τα πλατάνια, τα πεύκα και τις κουμαριές. Η πλούσια βλάστηση και τα φυσικά τρεχούμενα νερά είναι τα χαρακτηριστικά του χωριού και ένας από τους λόγους που το επισκέπτονται τόσοι πολλοί ταξιδιώτες. Στα Άγναντα θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες που προσφέρουν ζεστή φιλοξενία και καλό ηπειρώτικο φαγητό.

Βαθύπεδο: Ο κρυμμένος παράδεισος των Ιωαννίνων

To Βαθύπεδο, με παλιότερες ονομασίες Προσβάλλα, η Προσβάλα, η Ποσβάλα, ή Προυβάλα, είναι ο οικισμός που βρίσκεται ανατολικά των Ιωαννίνων, στους πρόποδες της Σαρμανίτσας του όρους Λάκμος ή Περιστέρι. Πρόκειται ίσως για τον πιο απομακρυσμένο οικισμού από την έδρα του Δήμου. Αυτό είναι και το σπουδαιότερο με το χωριουδάκι αυτό που κρύβει πολλές εκπλήξεις!

Τζουμέρκα χωριά: Επίσκεψη στους Καλαρρύτες!

Τελευταίος σταθμός, οι Καλαρρύτες! Ονομαστοί ραφτάδες, χτίστες, έμποροι, σκαλιστάδες και αργυροχρυσοχόοι, προέρχονται από τους Καλαρρύτες, που μαζί με το Συρράκο αποτελούν παραδοσιακούς οικισμούς και τουριστικά θέρετρα των ορεινών Τζουμέρκων. Τα φυσικό κάλλος είναι απαράμιλλο ενώ πόλο έλξης αποτελεί η εντυπωσιακή Μονή της Κηπίνας, χτισμένη το 1212 σε απότομη πλαγιά που ανοίγεται πάνω από τον παραπόταμο του Αράχθου, τον Καλαρρύτικο, στο δρόμο προς το χωριό.

Ορεινός παράδεισος καθώς είναι οι Καλαρρύτες, έχουν πολλά να σου μάθουν ακόμα: Από τα πιο δημοφιλή πανηγύρια είναι αυτό που γίνεται στη Γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, στο μοναστήρι της Κηπίνας. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί πανηγύρι, με παραδοσιακή μουσική, στο οποίο συγκεντρώνεται κόσμος από όλα τα Τζουμερκοχώρια.
Επίσης, οι Καλαρρύτες γιορτάζουν στις 26 Ιουλίου, στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Το βράδυ το πανηγύρι μεταφέρεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

5 χωριά στα Τζουμέρκα που θα σε ξετρελάνουν

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram