4 παραδοσιακά Ελληνικά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσεις

Αν είσαι λάτρης των γλυκών δεν μπορεί να μην έχεις δοκιμάσει αυτά τα τέσσερα γλυκά. Η Ελλάδα φημίζεται για τα όμορφα μέρη της αλλά και για τις γεύσεις της. Το μυστικό σε αυτές τις συνταγές δεν είναι άλλο παρά να φτιαχτούν με παραδοσιακά υλικά. Όχι πως αν αγοράσεις γαλακτομπούρεκο από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς σου σημαίνει πως δεν θα είναι καλό, αλλά πρέπει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου να επισκεφτείς τα παρακάτω μέρη και να φας τα παρακάτω γλυκά φτιαγμένα από ντόπια προϊόντα με μεράκι.

Πατούδα

Όπου ακούς περίεργο όνομα, ξέρεις πως έχουν εμπλακεί οι Κρητικοί. Η Σητεία είναι μία από τις πιο όμορφες γωνιές του πλανήτη και όποιος διαφωνήσει τότε μάλλον δεν την έχει επισκεφτεί. Η Σητειακή Πατούδα είναι ένα γλυκό που απ’ έξω μοιάζει πολύ με κουραμπιές λόγω της άχνης. Μέσα έχει καρύδια, αμύγδαλα, σιρόπι και μέλι και είναι από τα πιο παραδοσιακά και νόστιμα γλυκά που φτιάχνουν οι ντόπιοι. Οι συνταγές που θα βρεις είναι πολλές και οι νοικοκυρές βάζουν πάντα δικές τους πινελιές, στο λάδι, στο καρύδι ή στο μέλι που θα χρησιμοποιήσουν. Το σίγουρο είναι πως αξίζει να μάθεις την ιστορία του γλυκού αυτού και να το τιμήσεις αν βρεθείς στη Σητεία.

4 παραδοσιακά Ελληνικά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσεις

Ρεβανί

Το ρεβανί ή αλλιώς ραβανί, είναι ένα γλυκό που σίγουρα έχεις δοκιμάσει. Το ρεβανί όμως από τη Βέροια, είναι must στη λίστα σου αν θες να λες ότι έχεις δοκιμάσει παραδοσιακές γεύσεις. Οι Έλληνες από πάντα είχαν μια κλίση στα σιροπιαστά γλυκά και μάλιστα στα σιροπιαστά γλυκά του ταψιού. Λέγεται μάλιστα, αν και οι μεγάλες νοικοκυρές μαγείρισσες δεν το παραδέχονται, πως οι νοικοκυρές στη Βέροια είναι οι καλύτερες στο ρεβανί και πως από την συμπρωτεύουσα κόσμος κατεβαίνει στη Βέροια αποκλειστικά για αυτό! Όχι βέβαια πως και οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν τα δικά τους παραδοσιακά γλυκά, αλλά το ρεβανί με σιμιγδάλι και γιαούρτι είναι σίγουρα ειδικότητα και παράδοση της Βέροιας.

4 παραδοσιακά Ελληνικά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσεις

Μελόπιτα

Ένα γλυκό που το ακούμε και το διαβάζουμε από την αρχαιότητα. Η μελόπιτα της Σίφνου είναι γνωστή σε όλες τις Κυκλάδες και αν και σε όλα τα νησιά θα βρεις παραδοσιακά γλυκά, η μελόπιτα οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι είναι το αγαπημένο μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στη Σίφνο γεννήθηκε ο ξακουστός τσελεμεντές, άρα δε θα περιμέναμε τίποτα λιγότερο από την πρωτιά των Κυκλάδων. Η συνταγή της μελόπιτας, όπως το λέει και η λέξη, περιέχει μέλι. Έχει ως βάση την μυζήθρα (όχι αλμυρή όμως) και από πάνω μέλι. Πολλοί όταν το ακούν δυσανασχετούν στην ιδέα του τυριού και του μελιού μαζί, αλλά μπορούμε να σας πούμε με σιγουριά ότι το αποτέλεσμα είναι ιδανικό. Αν επισκεφτείς τη Σίφνο, ειδικά το Πάσχα, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις. Πρέπει να σου πούμε ότι διάφοροι ντόπιοι από άλλα νησιά έχουν προσπαθήσει να παραλλάξουν τη συνταγή, όπως το νησί της Μυκόνου, αλλά η Σίφνος είναι σίγουρα η Αρχόντισσα της μελόπιτας και της παραδοσιακής της γεύσης.

4 παραδοσιακά Ελληνικά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσεις

Δίπλες

Ίσως το πιο πολυσυζητημένο ελληνικό παραδοσιακό γλυκό. Οι δίπλες είναι το γλυκό των ευχάριστων γεγονότων για πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η γιαγιά μου που ήταν από την Καλαμάτα, μου έλεγε “εγώ στο γάμο σου θα κάνω χίλιες δίπλες”. Και το εννοούσε δηλαδή! Στο χωριό της πάντοτε όταν συνέβαινε κάτι ευχάριστο είτε ήταν γάμος είτε γεννητούρια, τρεις ή τέσσερις γυναίκες μαζί μαζεύονταν και τηγάνιζαν δίπλες που μετά έπρεπε να μελωθούν κιόλας. Εκτός από την Πελοπόννησο, οι δίπλες είναι ένα γλυκό που συνηθίζεται ιδιαίτερα και στην Κρήτη, που οι ντόπιοι τα λένε ξεροτήγανα. Το σίγουρο είναι πως αν βρεθείς σε αυτά τα μέρη, επιβάλλεται να δοκιμάσεις.

4 παραδοσιακά Ελληνικά γλυκά που πρέπει να δοκιμάσεις

Παρόμοια Άρθρα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ στη Μαραθούπολη!" Η...

Προτεινόμενα

“Το THEGROG που Κλέβει τις Εντυπώσεις στη Μαραθούπολη Μεσσηνίας: Ένας Προορισμός για Απολαυστικές Στιγμές”

"Ανακαλύψτε την Απόλυτη Εμπειρία Διασκέδασης σε ένα Μοναδικό Κοκτέιλ-Μπαρ...

“Το Καφέ BlossomOwl Cafe: Ένας Χώρος Άνεσης και Απόλαυσης”

Το Καφέ BlossomOwl αναδύεται ως ένας παράδεισος για τους...

Jardin Espresso Bar

"Ο Κόσμος του Jardin: Ένα Συνοικιακό Καφέ Μπαρ για Όλες τις...
spot_img

Stay in touch!

Follow our Instagram